Sri Lankasta kotoisin oleva rakennusinsinööri Nithesh Nadarajah suoritti Aalto-yliopistossa rakennustekniikan jatkotutkinnon ja on nyt NCC:llä harjoittelijana. Parasta hänen mukaansa on se, että harjoittelija on otettu mukaan tasa-arvoisena työkaverina. Nithesh on myös suomalaisen saunan ystävä!
Kuka olet?
Nimeni on Nithesh Nadarajah, olen NCC:n rakennusinsinööriharjoittelija. Olen kotoisin Sri Lankasta, äidinkieleni on tamili ja englanti ala-asteen jälkeinen koulu- ja opiskelukieli. Sain mahdollisuuden työskennellä NCC:llä Hankenin (Svenska handelshögskolan) koulutettujen maahanmuuttajien kotouttamisohjelman kautta. Työskentelen NCC:n Erikoisrakentamisen toimialalla ja päätehtäväni on tällä hetkellä työskennellä VDC-osaston kanssa tuotanto-PC:n (BIM Kioskit) asentamisessa Oulun Tulevaisuuden sairaala -projektiin. Olen ollut yhteydessä toimittajiin, jotka tuottavat kestäviä tietokoneita Suomen ilmastoon sopivaan ulkokäyttöön. Näitä tuotanto-PC:itä kehitetään siten, että niitä voidaan käyttää myös tulevaisuuden infrastruktuuritiehankkeisiin, se on tavoitteeni.
Mitä olet tehnyt ennen NCC:tä?
Työskentelin Sri Lankassa rakennusinsinöörinä kaksi vuotta, kunnes muutin Suomeen suorittamaan rakennustekniikan jatkotutkintoani. Valmistuin Aalto-yliopistosta toukokuussa 2019. Valmistumisestani lähtien olen etsinyt mahdollisuuksia työskennellä pääurakoitsijan puolella rakennusalalla.
Mistä pidät työssäsi?
Pilottiprojekti, jossa työskentelen, on jännittävä ja haastava, kun se on tekemisissä toimittajien ja muiden mahdollisten sidosryhmien kanssa. Pidän siitä, että tämä projekti vaatii tietämystä rakentamisen operatiivisesta johtamisesta ja teknistä tietokoneiden tuntemista. Tämä vaatii myös tutkimusta sekä yrityksen ja erehdyksen kautta opittuja työmenetelmiä.
Mikä on ollut parasta NCC:ssä?
Parasta tähän mennessä on ollut, että ne, joiden kanssa työskentelen, eivät pidä minua harjoittelijana, vaan tasa-arvoisena ihan ensimmäisestä päivästäni lähtien.
Millainen olet työkaverina?
Pyydän aina lisää töitä. Haluan pitää itseni kiireisenä koko päivän ja tehdä erilaisia työtehtäviä. Jotkut aiempien työpaikkojen kollegat saattavat kutsua minua työnarkomaaniksi, mutta myös työn ja vapaa-ajan tasapaino on minulle tärkeä asia.
Missä olet hyvä?
Olen järjestäytynyt ja motivoitunut. Suhtaudun tehtäviini vakavasti ja pyydän apua tarvittaessa, jotta voin suorittaa työni mahdollisimman tarkasti ja ajallaan.
Mikä on ollut mielenkiintoisin projekti sinulle?
Tuotannon PC on tähän mennessä ollut mielenkiintoisin projekti. Tämä projekti on ainutlaatuinen, koska se eroaa tavallisista rakennustekniikan tehtävistä.
Mitkä ovat tärkeimmät oppisi Suomessa?
Koulutukseni aikana Aallossa olin osa Board of European students of Technologya (BEST Helsinki) ja Erasmus-opiskelijaverkostoa (ESN), jotka antoivat minulle kokonaisnäkemyksen työskennellä eurooppalaisten opiskelijoiden, etenkin pohjoismaisten ja suomalaisten opiskelijoiden kanssa. Tärkein asia, jonka olen tähän mennessä oppinut, on se, miten tehdä yhteistyötä eri taustasta tulevien ihmisten kanssa ja kunnioittaa tieto-, osaamis- ja työskentelytapojemme eroja.
Oletko kohdannut hauskoja tilanteita Suomessa?
Suomessa asuvana srilankalaisena on ollut monia kulttuurishokkeja. Otaniemen teekkarikulttuuri on opettanut minulle, että alkoholi on hyvä jäänmurtaja ja yhdistettynä saunaan se on hieno tapa ystävystyä suomalaisten kanssa. (PS: Rakastan saunaa!)
Entä kun on tapahtunut jotain ikävää, mitä olet oppinut niistä?
Epämiellyttäviä hetkiä on ollut vähän, mutta olen oppinut, että kun kerron mielipiteeni rehellisesti ja suoraviivaisesti, se säästää kaikilta päätöksentekoon osallistuvilta paljon aikaa.
Mitkä ovat toiveesi tulevaisuudelle?
Kun aloitin urani Sri Lankassa, perimmäisenä päämääränäni oli työskennellä yrityksessä, joka asettaa rakennuskäytännöissään kestävän kehityksen etusijalle. Tunnen, että NCC:n visio ja arvot vastaavat omiani, joten haluaisin jatkossakin osallistua yrityksen visioon kestävästä rakentamisesta ja olla eturintamassa esitellessämme huipputeknologiaa perinteiselle rakennusalalle.
Kuvassa: Nitesh Nadarajah toi BIM-kioskin prototyypin Helsingissä NCC-talon aulaan tutustuttavaksi.