Kivibisneksen harjoittelijat ovat tulevia talouden, data-analytiikan ja kestävän kehityksen ammattilaisia

NCC:llä työskentelee vuosittain jonkin verran myös rakennusalan ulkopuolelta tulevia harjoittelijoita. Emmalle, Inkalle, Riikalle ja Jennille kiviainesala oli entuudestaan tuntematon, mutta kesän aikana bisnes on auennut ja yllättänyt monipuolisuudellaan. Työ NCC:llä on tukenut hyvin oman alan opiskelua.

Emma, Inka, Riikka ja Jenni ovat saaneet kesällä paljon aikaan ja tutustuneet moniin. Kaikki neljä tuovat esiin vahvasti sen, miten onnellisia ja kiitollisia ovat siitä, että ylipäänsä saivat harjoittelupaikan näin korona-aikana. Toisin kävi monille opiskelutovereille. Kun vielä opinnot ja työ ovat tukeneet toisiaan hyvin, työkaverit ovat olleet mukavia ja apua on saanut, on tyytyväisyys harjoitteluun korkealla. Tämä harjoittelijajoukko vaikuttaa myös asenteiltaan varsin eteenpäin menevältä selviytyjäjoukolta, jolta eivät työt jää kesken eivätkä asiat selvittämättä. Jokainen on solahtanut organisaatioon ja löytänyt oman paikkansa. Sitä on heidän mukaansa myös tuettu hyvin.

–On kyllä otettu hienosti mukaan heti alusta alkaen kaikkeen ihan tasavertaisena, tuettu ja annettu vastuuta. On kiva tehdä töitä, kun ympärillä oleva tiimi osaa työnsä ja jakaa mielellään omia kokemuksiaan ja näkemyksiään. On myös esitelty toimintaa ja paikkoja, vaikkei se aina suoraan omaan työhön liittyisikään. Iso plussa on myös ollut se, että meille on tarjottu opinnäytetyön aiheita ja vaihtoehtoja, joista pääsee itse kehittämään aiheen valmiiksi. NCC selvästi kokee, että sekin saa parhaan hyödyn, kun harjoittelijoilla on hyvä olla ja saa kehittää ja kehittyä. Luottamuksen ilmapiiri on tosi tärkeää, harjoittelijat toteavat.

Emma Erviö: Data-analytiikan opiskelija Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK), tuleva tradenomi.

–Toimenkuvani on vaihteleva, olen tehnyt monipuolisesti kaikkea kaikille, kuka vaan on sillä hetkellä eniten apua tarvinnut. Viimeisimpänä olen käsitellyt drone-kuvausten mittausarvoja. Dronella kuvataan ja mitataan kiviaineskasat eli lasketaan varastoa, kuinka paljon on tavaraa per monttu. Olen päässyt eri ihmisten ja tiimien kanssa tekemään hommia, eikä ole haitannut, vaikka kuka on missäkin ympäri Suomea. Itse olen ollut välillä etänä ja välillä Kouvolan toimistolla. Näkemykseni alasta on ehkä pintapuolisempi, mutta se on yllättänyt positiivisesti, miten paljon ympäristöön ja kestävään kehitykseen kiinnitetään huomiota.

–Olin ennen opintoja vakuutusyhtiössä töissä kunnes totesin, että on aika etsiä ammatillisesti uutta suuntaa. Kouvolassa alkoi ensimmäisenä uusi data-analytiikan tradenomikoulutus, jossa keskitytään tiedon analysointiin ja visualisointiin. Täällä harjoittelussa parasta on ollut se, että heti kutsuttiin Teams-palavereihin ja otettiin muutenkin mukaan ja luotettiin tekemiseen ja siihen, että hoidan hommat. Vastuuta ja vapautta on saanut, eikä ole tarkkaa mihin aikaan minuutilleen päivän aloittaa. Apua saa ja heti pahoitellaan, jos joku ei heti ehtinyt vastata tai auttaa. Pääsin porukkaan nopeasti mukaan vaikken kaikkia ole koskaan tavannutkaan. Lisäksi esimieheni on kysynyt, mitkä ovat sellaisia tehtäviä, missä haluaisin olla mukana, mikä hyödyttää sitten opiskeluissakin.

Inka Laari: Ympäristöalan ja kestävän kehityksen opiskelija Hämeen ammattikorkeakoulussa (HAMK), tuleva ympäristöohjaaja/-suunnittelija.

–Työnkuvaani kuuluu Pornaisten kiviainesalueen tuotteille ympäristöselosteen eli EPD:n laatiminen, joka on ihan ensimmäisiä Suomessa. Siinä selvitän tuotteiden elinkaaren avulla mm. ilmastoa lämmittävien päästöjen määrän. Lisäksi olen selvittänyt muitakin asioita, esimerkiksi uusien ja jo olemassa olevien maakiinteistöjen käyttömahdollisuuksia, joten työ on ollut vaihtelevaa. Aluksi oli vähän hankaluuksia, kun en tiennyt kiviaineksesta mitään. Mutta kun pääsin kiinni bisnekseen ja sen toimintaan, niin olen tykännyt! Ala on erityisesti EPD-asian kautta mielenkiintoinen, mutta muutoinkin kyllä, kun olen joutunut tosi syvälle paneutumaan asioihin. On ollut kiva, että olen saanut apua myös NCC-konsernista Ruotsista EPD:n suhteen.

–Opiskeluihin minulla ei ollut aluksi mitään suunnitelmaa, mutta olen tykännyt tästä ehkä enemmän kuin oletinkaan, enkä ole halunnut vaihtaa. Meillä on kaksi pakollista harjoittelua. Ensimmäisen suoritin kunnalla ja näin lupa-asioiden sen puolen. Olisin voinut jatkaa tämän toisenkin harjoittelun siellä, mutta yritysmaailma kiinnosti. Odotin ehkä, että isossa yrityksessä on vaikeampaa tehdä töitä, mutta yllätyin, että täällä onkin rentoa ja apua saa työkavereilta ja johdolta.

Riikka Wirta: Liiketalouden opiskelija Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa, tuleva tradenomi.

–Hoidan NCC:n Palvelukeskuksessa asfalttipuolen laskutusta ja vaakatukea. Olen tehnyt aiemmin pitkän uran keittiömestarina, joten kaikki näin uranvaihtajana on uutta. Haluan nähdä monipuolisesti kaikkea ja täällä on ollut paljon mielenkiintoisia asioita, miten homma pyörii ja mitä pitää huomioida. Tämä tukee opiskelua hyvin. Tuotteiden suuri määrä on yllättänyt, mutta muuten asiakaspalveluahan tämäkin on, se ei muutu mihinkään, vaikka ala on täysin eri kuin vanha. Palvelu, myyminen ja laskuttaminen ei niinkään eroa alasta toiseen.

–Alun perin minua alkoi kiinnostaa, mitä ravintolatyön taustalla ja toimistolla tapahtuu, siksi päätin lähteä hakemaan liiketalouden oppia. Ensin raha ja talous -suuntautuminen ei kiinnostanut ollenkaan, mutta sitten huomasinkin, että juuri se on minun juttuni. Voisi kuvitella, että harjoittelijan tittelillä jää vähän nurkkaan ja pyydetään vain keittämään kahveja, joten on ollut todella kiva tuntea olevansa samalla tasolla ja mukana muiden kanssa. Meiltä jopa kysytään mielipiteitä ja neuvoa.

Jenni Sainila: Kauppatieteiden kandidaatti Oulun yliopistossa, tuleva maisteri, gradu tekeillä, pääaine laskentatoimi.

–Olen NCC:n Palvelukeskuksessa kiviaineksen laskuttajana. Olen viihtynyt todella hyvin ja kiviaines liiketoiminta-alana on ollut yllättävän mielenkiintoista, tässä pitää huomioida esimerkiksi lupa- ja ympäristöasiat. Voisi ajatella, että tämä on yksinkertaista, mutta onkin yllättävän monimutkaista bisnestä.

–Aika nuoresta asti tiesin haluavani opiskella kauppatieteitä. Koen, että siinä on niin paljon monipuolisia työmahdollisuuksia ja aloja, joille suuntautua. Minulle laskentatoimi on ollut kiinnostuksen kohde jo pitkään. Halusin nyt kesätöihin Helsinkiin, koska aikomuksena oli joka tapauksessa tulla tänne jossain vaiheessa töihin valmistumisen jälkeen. Laskuttajan tehtävät ja työnkuva ovat olleet sitä mitä kuvittelinkin, mutta hieman yllätti se, kuinka paljon vastuuta olen saanut. On kiva, kun ei tarvitse jäädä miettimään itsekseen vaan työkavereilta saa aina apua tarvittaessa. Tuntuu vahvasti siltä, että täällä NCC:llä ajatellaan harjoittelijoiden parasta.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.