Virtuaalikypärän kautta rakennustyömaan suunnitelmat avautuvat uusin silmin täysin uudessa ja helposti hahmotettavassa ulottuvuudessa. Uusin teknologia on nyt rakennustyömaakäytössä ensimmäistä kertaa Leppävaaran Hatsinanpuistossa, OOPS’in työmaalla. Vastaavaa ei ole muualla Suomessa vielä nähty.
OOPS’in työmaalla rakennetaan mittalaite- ja ohjelmistotalo Trimblen uutta Suomen pääkonttoria, jossa kokeillaan uusia digitaalisia työkaluja ensimmäisinä maailmassa. Yhteistyön ansiosta pääsemme pilotoimaan suunnittelua ja rakentamista hyödyntäviä laitteita ja ohjelmistoja. Digi-insinöörinä vien digitalisaation ilosanomaa eteenpäin sekä kehitän yhdessä muiden kanssa työnkulkuja.
Trimblen XR10 Hololens -virtuaalikypärä julkaistiin vuonna 2019 ja OOPS’in työmaalle se rantautui keväällä 2020. Ensimmäinen kokemus oli jopa absurdi, mutta harjoittelun ja kokemuksen kautta uuden työkalun käyttäminen on solahtanut arkeen. Puolen vuoden kokemuksella voi jo sanoa, että kyseessä on mielenkiintoinen kokonaisuus, jolle varmasti löytyy jatkossa monenlaisia käyttömahdollisuuksia.
Mikä ihmeen yhdistetty todellisuus?
Virtuaalitodellisuudessa käyttäjä ”eristetään” ulkomaailmasta VR-laseilla täysin virtuaaliseen ympäristöön. Lisätty todellisuus puolestaan tuo käyttäjälle visuaalisesti lisätietoa läpikatsottavan laitteen ruudulle. Uusinta uutta edustava yhdistetty todellisuus taas yhdistää virtuaalitodellisuuden reaalimaailmaan.
Yhdistetyn todellisuuden teknologiat madaltavat eroja reaalimaailman ja digitaalisen maailman välillä. Virtuaalikypärän kautta katsomalla näet sekä todellisuuden ja että virtuaalisen todellisuuden, ja pystyt vertaamaan suunnitelmia suoraan työmaalla olevaan tilanteeseen kävelemällä paikan päällä.
Virtuaalikypärä auttaa tiedon visualisoinnissa, tuo yhdistetyn todellisuuden lähemmäs työmaa-arkea sekä tarjoaa uusia keinoja päästä paikkoihin, joihin yleensä ei ole pääsyä. Jos tätä teknologiaa vertaa paperilla oleviin suunnitelmiin, kyse on kuin yöstä ja päivästä. Virtuaalikypärän silmin näet heti, miten jonkin putken pitää kulkea jossain, voit avata objektin tiedot, ottaa mittoja mallin ja rakennetun suhteen sekä laittaa suunnittelijalle tiedot eteenpäin kuvan kanssa.
Kuin ottaisi uuden kännykän käyttöön
Itse kypärä näyttää varsin tutulta työmaakypärältä, joskin suojalasien paikalla on etuvisiiri ja kypärän takapuolella akku. Tämä setti sopii sisätöihin, mutta ulkona ja maastossa käytetään Trimblen Sitevisionia eli yhdellä kädellä pidettävää ison joystickin näköistä ohjainta, jossa on GNSS-vastaanotin ja kännykkä.
Järjestelmä perustuu Windows-käyttöliittymään ja se on varsin helppokäyttöinen. Uuden opettelu toki vaatii hieman harjoittelua ja käyttökokemusta, kunnes siitä tulee rutiinia. Trimblen uuden työkalun opiskelua voisi verrata uuden puhelimen käyttöönottoon.
OOPS’issa virtuaalikypärä on talotekniikan asentajien käytössä ja se on otettu innostuneesti vastaan. Teknologia tarjoaa suunnitelmien katselemisen ja vertaamisen ohella tulevaisuudessa paljon muitakin mahdollisuuksia, kuten työmaan toteumaseurannan ja mittaamisen.
Katselmukset siirtyvät etähommiin
Käytännössä kypärä kartoittaa ympäristöä siihen integroitujen sensorien avulla ja tietomalli näkyy kypärän käyttäjän näkökentässä. Kun tietomalli on sijoitettu todellisen maailman mukaisesti, kypärä päässä kävellään haluttuun kohtaan ja samalla voidaan verrata esimerkiksi tietomallissa olevaa ja työmaalla asennettua putkea. Menikö homma siis putkeen ja kohtasivatko suunnittelu ja todellisuus toisensa?
Virtuaalikypärän kautta voi myös välittää livekuvaa työmaalta etänä järjestettyihin työmaakokouksiin sekä osallistaa isolla asiantuntijajoukolla työmaan edistymistä ja kohteen yksityiskohtia. Näin etäjoukot näkevät työmaan reaaliajassa ja voivat vaikka merkata havaintojaan suoraan malliin. Koronaepidemian aikana tämäkin on tuonut uusia mahdollisuuksia työmaan arkeen.
Yhdistetty todellisuus ja virtuaalikypärä tarjoavat työmaalle uuden ulottuvuuden. Saamamme palautteet ja kokemukset kertovat hyvää. Uutta teknologiaa pidetään toimivana ja työn seuraamista helpottavana.
Teemme näkyvästi sen, minkä lupaamme
Uuden teknologian kotouttaminen työmaalle vie aina aikansa. Koska vastaavaa ei ole ennen muilla työmailla Suomessa nähty, OOPS’issa mennään etunojassa. Uuden opettelussa on vain ylitettävä tietty kynnys ja lähdettävä kokeilemaan.
Yhdistetty todellisuus helpottaa yksityiskohtien hallintaa, kehittää suunnittelua ja mallintamista, nopeuttaa monien vaiheiden tekemistä, lisää ymmärrystä ja vähentää virheitä. Kun rakennettavaa kohdetta voidaan seurata etänä yhdessä asiakkaan kanssa, myös luottamus kasvaa. Teemme näkyvästi sen, minkä lupaamme.
Vaikka olemmekin vielä alkumetreillä, edessä näkyy valoisa tulevaisuus, jossa uudella teknologialla on yhä suurempi rooli. Mahdollisuuksia riittää, joten on mielenkiintoista nähdä, mihin kaikkeen yhdistetty todellisuus vielä taipuukaan.
Seuraa Trimblen ja NCC:n yhteistyöhankkeen etenemistä täällä
Tutustu kohteeseen www.oopsespoo.fi
Piia Kauppinen
27 tammikuuta, 2021 20:54Olipas hauska käydä pyörähtämässä trimblen kierroksella ja vähän mittaillakin. Hieno kuulla jotta talotekniikka käyttää jo tehokkaasti vr laseja. Tehokkaalla käytöllä ja opettelemisella suunta pysyy hyvänä.