Työnjohtajan työssä korostuu yhdessä tekemisen merkitys

Kuten mikä tahansa työ, ei työnjohtajankaan työ ole aina pelkästään helppoa ja mukavaa. Kun työmaalla tulee kiire, joutuu usein tekemään nopeita päätöksiä ja haasteet tuntuvat moninkertaistuvan. Työnjohtajien Suvi Partisen ja Teemu Rantasalon tehtävä on ratkoa nämä haasteet. Onnistunut tiimityö takaakin sen, että asioihin löydetään aina ratkaisu.

Kuten mikä tahansa työ, ei työnjohtajankaan työ ole aina pelkästään helppoa ja mukavaa. Kun työmaalla tulee kiire, joutuu usein tekemään nopeita päätöksiä ja haasteet tuntuvat moninkertaistuvan. Työnjohtajien Suvi Partisen ja Teemu Rantasalon tehtävä on ratkoa nämä haasteet. Onnistunut tiimityö takaakin sen, että asioihin löydetään aina ratkaisu.

Kun Suvi lukion jälkeen mietti mihin suuntaan lähteä seuraavaksi, eivät rakennusalan opinnot olleet mielen päällä ensimmäisenä. Päinvastoin. Rakennusala oli melkein se viimeinen varavaihtoehto, johon hänen piti päätyä.

– Tämä ei ollut ehkä ikinä se unelma-ammattini, mutta tänne olen päätynyt ja hyvä niin, Suvi nauraa.

Suvi ja Teemu työskentelevät molemmat parhaillaan työnjohtajina Kinnarin uuden koulun työmaalla. Suvi aloitti työt viime toukokuussa heti valmistuttuaan ja Teemu saapui kiireiden keskelle syyskuussa. Suvi ehti työskennellä viitisen vuotta kirvesmiehenä ennen ammattikorkeakouluopintojaan. HAMKista rakennusmestariksi valmistunut Suvi päätyi NCC:lle harjoitteluun koulussa järjestetyn rekrytilaisuuden kautta ja jäi niin sanotusti sille tielleen. Myös Teemu tuli taloon jo opiskelujensa aikana ja jatkoi Metropoliasta valmistuttuaan töitä Lahden yksikössä.

– Valmistumisen jälkeen olin aluksi Lahdessa noin vuoden verran kaupunginsairaalan työmaalla hommissa. Sen jälkeen ehdin viettää hetken konttorielämää laskennan parissa ennen Järvenpäähän tuloa. En oikeastaan tuntenut täältä ennalta ketään, mutta olen jo päässyt hyvin mukaan porukkaan. Parasta työssä on ollut se, että paperihommien lomassa voi aina lähteä työmaalle ja siellähän sitä pitäisi enemmän ollakin. Työmaalla saa olla siellä missä tapahtuu, niin hyvässä kuin huonossa, Teemu kertaa.

Mikä työnjohtajan työssä on haastavinta?

Suvi ja Teemu nimeävät työnsä suurimmiksi haasteiksi aikataulun ja tilanteet, joita ei voi välttämättä etukäteen ennakoida. Kukaan ei kuitenkaan ole työmaalla tekemässä töitään yksin ja hyvä työporukka saakin molemmilta kiitosta.

– Vaikka välillä joutuu setvimään hieman erikoisiakin asioita, on pääasia mielestäni kuitenkin se, että löydämme aina ongelmiin kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Kaikki haluavat jotain ja meidän tehtävämme on ohjata työtä niin, että kaikki saavuttaisivat sen, mitä eniten oman urakkansa kannalta tarvitsevat. Aikataulut ovat usein tiukkoja ja se tietysti haastaa sitä omaa organisointikykyä. Täytyy osata priorisoida ja tarvittaessa kysyä vähän apua työkavereilta. Ongelmiin löytyy aika usein työkavereilta jo jokin aiempi kokemus toiselta työmaalta ja silloin voidaan yhdessä löytää asioihin helpommin ratkaisu, Suvi sanoo.

– Vaikka asiat suunnitellaan huolellisesti etukäteen, haasteet tulevat kuvioihin siinä kohtaa, kun suunnitelmat menevät jollain tapaa pieleen. Yksin täällä ei kuitenkaan olla töitä tekemässä ja vaikeissa tilanteissa voi aina tukeutua työkavereihin. Jos vertaan työmaalla oloa toimistotöihin, täällä pääsee konkreettisemmin tekemään jotain asioiden eteen. Täällä olet paikan päällä tekemässä, kun ongelma koittaa. Toimistolla yrität vastaavassa tilanteessa parhaasi mukaan saada asioita tapahtumaan puhelimen ja sähköpostin välityksellä, Teemu lisää.

Mikä työnjohtajan työssä sitten kiinnostaa ja motivoi eteenpäin?

– Kyllä sen aina tietää, että joskus se rakennus kuitenkin valmistuu. Jos jäisi vain tuleen makaamaan ei tulisi ikinä valmista, eikä se tietenkään hyödyttäisi ketään. Koen itseni periksiantamattomaksi ja tulen hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Työnjohtajan työ on myös hyvin monipuolista: välillä se on sitä, että palaverien välissä ei ehdi vetää työkenkiä jalkaan ja toisen päivän aikana taas askelmittariin kertyy 25 000 askelta. Siinä on ääripäitä monessa kohtaa, Suvi sanoo.

Suvi ehti viime kesänä myös palata mielessään omiin harjoittelujaksoihinsa NCC:llä, kun hän sai ohjattavakseen oman työnjohtoharjoittelijan.

– Harjoittelijan ohjaamisesta jäi päällimmäisenä mieleen se, että molemmat osapuolet todella hyötyivät kokemuksesta. Harjoittelijasta oli paljon apua ja kesän lopussa oli sellainen olo, että miten pärjäänkään enää ilman häntä. Varsinkin ensimmäisellä omalla harjoittelujaksollani minulla oli todella hyvä ohjaaja. Yritin sitä kautta miettiä, miten pystyisin itse ohjaamaan omaa harjoittelijaani samalla tavalla. Kokemus oli kaiken kaikkiaan todella mukava, Suvi muistelee.

Työnjohtokokemuksesta on tulevaisuudessa myös pelkästään hyötyä, vaikka kyseinen pesti ei olisikaan se oma eläkevirka.

– Tuli sitten tekemään rakentajan urallaan mitä tahansa, kannattaa työskennellä edes jossain vaiheessa työnjohtajana. Kaikki konkreettinen tekeminen kuitenkin kulminoituu työmaalle ja siellä oppii parhaiten. Se on hyvä reitti, josta jatkaa eteenpäin, Teemu summaa.

Entä mitä mieltä olette NCC:stä?

Kokonaisuudessaan kaksikko on viihtynyt NCC:llä hyvin ja molemmilla on suunnitelmissa kartuttaa vielä lisää työnjohtokokemusta ennen uusiin haasteisiin siirtymistä.

– Koen olevani omalla työurallani vielä niin alussa, että tavoitteet keskittyvät toistaiseksi lähinnä uuden oppimiseen ja itsensä kehittämiseen. Ensi vuonna tulen ehkä ottamaan myös joitakin työmaainsinöörin tehtäviä vastuulleni. NCC:llä on hyvät etenemismahdollisuudet, ja jos haluaa tehdä jotain muuta talon sisällä, niin siihen annetaan mahdollisuus, kunhan vain tuo asian ilmi. Vaikka iso firma ollaankin, ovat esimiehet helposti lähestyttäviä, eikä meidänkään työmaamme arjessa ole sellaista korostettua hierarkiaa. Kaikki ovat tasavertaisia, Suvi pohtii.

Teemu komppaa asiassa Suvia.

– Vaikka meillä on Lahdessa hieman pienempi toimisto ja työyhteisö, niin sielläkin kyllä kuunnellaan, jos haluaa kokeilla jotain uudentyyppistä työtä. Koulutuksia löytyy reilusti laidasta laitaan ja niissä kannustetaan käymään. Vaikka meillä on yksiköitä ympäri Suomea, niin yhtä NCC:tä tässä ollaan, Teemu linjaa.

Juttutuokion jälkeen Teemun puhelin soi ja hän painelee toimistolta takaisin työmaalle ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Myös Suvi palaa kiireesti töiden pariin. Työmaalta eivät haastavat tilanteet lopu, mutta sitä varten meillä on onneksi mahtavat työnjohtajat.

 

Haemme jatkuvasti uusia ammattilaisia. Rekrytoimme tällä hetkellä mm. osaavia työmaatoimihenkilöitä ja hankinnan henkilöstöä. Lisäksi laskennan ja talotekniikan ammattilaisille on tarjolla mielenkiintoisia mahdollisuuksia. Katso avoimet työpaikkamme!

Ja opiskelija, huomaathan, että NCC:n harjoitteluhaku kesälle 2019 on alkanut. Klikkaa linkkiä ja hae mukaan!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.