Tiistilän koulun kymppiluokka kaupunkiopissa rautatieaseman hotellityömaalla

NCC kutsui ryhmän yläkoululaisia Helsingin rautatieaseman hotellityömaalle osana Lähiöfest-yhteistyötä. Yhden aamupäivän aikana nuoret näkivät korjauskohteen arkea ja saivat uutta tietoa aina hankesuunnittelusta vesikattojen rakentamiseen. Tällaista on kaupunkioppi.

NCC kutsui ryhmän yläkoululaisia Helsingin rautatieaseman hotellityömaalle osana Lähiöfest-yhteistyötä. Yhden aamupäivän aikana nuoret näkivät korjauskohteen arkea ja saivat uutta tietoa aina hankesuunnittelusta vesikattojen rakentamiseen. Tällaista on kaupunkioppi.

NCC:n hotellityömaan sinisissä parakeissa Kaisaniemessä käy tiistaiaamuna kuhina. Espoon Tiistilän koulun kymppiluokkalaiset ovat tulleet oppimaan, miten kaupunkia rakennetaan, mutta ensin kaikkien on puettava kypärä, suojalasit, huomioliivit ja turvakengät. Ilman niitä ei kenelläkään ole rakennustyömaalle asiaa.

Keltaliivinen joukko seuraa työmaainsinööri Ville Pullia porteista VR:n vanhan toimistorakennuksen auki kaivetulle takapihalle, jossa möyrii raskailla telaketjuilla kulkeva kaivinkone. Ulkotyömaan yleiskatsauksen jälkeen kone ohitetaan turvallisesti, ja nuoret sukeltavat vielä betonipinnoilla olevan tulevan hotellin kerroksiin. Siellä piikkaus, maalaus ja kattoparrujen asentaminen ovat täydessä käynnissä.

Kaupunkisuunnittelu ja rakentaminen nuorille tutuksi

”Tuli paljon uutta tietoa esimerkiksi vesieristeistä ja miten rakennetaan kerroksittain. Huoneet näyttivät mukavilta”, kertoo kymppiluokkalainen Katariina Nikkinen. Nuoret ovat työmaakierroksen jälkeen saaneet kuulla hankesuunnittelusta, eli siitä, mitä tapahtuu ennen kuin on mahdollista ryhtyä rakentamaan.

”Työmaalla koululaiset pääsevät tutustumaan kaupunkikehitykseen ja rakentamiseen paikan päällä”, sanoo Laura Saraste-Mäkinen NCC:n viestinnästä. ”Kierroksen aikana tuli paljon kysymyksiä. Nuoret halusivat tietää, miten työnteko onnistuu, kun lumi peittää koneet ja saako talvella enemmän palkkaa. Myös tulevien hotellihuoneiden hinnat sekä miten rakennusalalle kouluttaudutaan, kiinnosti heitä”, Saraste-Mäkinen hymyilee.

City Learning tuo koululaiset yrityksiin ja asiantuntijat kouluihin

Työmaavierailu on osa Lähiöfestin City Learning -projektin toista vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa keväällä NCC järjesti Tiistilän ja Mainingin koulujen 8. luokille Juniori Pormestari -työpajan, jossa harjoiteltiin päätöksentekoa.

”NCC on antanut kouluille käyttöön asiantuntemuksensa ja osaamisensa. Opettajat ovat arvostaneet kuinka oppilaille tarjottiin aito kokemus kaupunkiympäristön suunnittelutyöstä Juniori Pormestari -työpajoissa kouluissa”, sanoo Lähiöfestiä vetävä Katja Lindroos Urban Practice Oy:stä.

”Vierailu sopii erinomaisesti uuteen opetussuunnitelmaan, jossa toivotaan, että oppilaat viedään ulos luokista yrityksiin. Yhteistyö NCC:n kanssa on ollut toimivaa. Koululaiset ovat Lähiöfestin työpajoista ja vierailuista innoissaan”, sanoo Tiistilän koulun yhteiskuntaopin opettaja Eini Aho työmaakäynnin päätteeksi.

Koululaistyöpajoissa myös kumppanit oppivat

”Työpajat ovat olleet silmiä avaavia oppimiskokemuksia myös kumppaniyrityksille ja -kaupungeille. Pormestarin roolissa lapset järkeilevät hyötyjä ja kustannuksia. Kaupunkien toiminnan ymmärtäminen ei ole niin vaikeaa, kuin päätösten tekijät ajattelevat”, kuvaa Lindroos.

”NCC:n asiantuntijat pääsivät koulussa tutustumaan nuorten näkökulmaan sekä haastamaan itseään viestimään selkeästi ilman bisnestyökaluja”, Lindroos jatkaa.

Iloisesti hälisevä kymppiluokkalaisten joukko purkautuu esitysten päätteeksi parakeista syysaurinkoiseen Kaisaniemen puistoon ja jatkaa matkaansa metrolle kohti Tiistilää.

NCC on Lähiöfest-tapahtuman pääyhteistyökumppani. Lue lisää kaupunkiopista

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.