Monessa kauppakeskuksessa on elokuvateatteri. Onko se hyvä bisnes? Ja miten tulevaisuuden tilat ja aikataulut taipuvat – käyvätkö ihmiset edes enää leffassa? Bio Rexin toimitusjohtaja Aku Jaakkola kertoi alastaan syksyn Kauppapaikkaseminaarissa.
Yksi asia on selvä: Netflix ei vienyt asiakkaita elokuvateattereista. Ainakin BioRexin asiakasmäärät ovat jatkuvasti kasvaneet alan synkistä ennusteista, jopa kuolemaveikkauksista, huolimatta.
– Elokuvissa käyminen on sosiaalinen tapahtuma, kuin ravintolaan meno. Leffatetatterihan on edelleen klassinen treffipaikka. Ollaan myös onnellisessa asemassa, tämä ala ei ole kovin suhdanneherkkää.
Ja itse asiassa, ala on Jaakkolan mukaan myös itse hyötynyt digitalisaatiosta. Nyt ensi-illat voidaan näyttää ympäri maata samanaikaisesti, mikä taas houkuttelee katsojia. BioRex toimii Suomessa yhdeksällä paikkakunnalla ja Ruotsissa Svenska Bio -nimellä 45 paikkakunnalla.
– Elokuvissakäynti pomppii käyrällä, mutta suunta on aina ylöspäin. Lipputuloissa kasvu on jatkuvaa.
Menestyksen kulmakiviä on monta
Aku Jaakkolan puheesta käy selväksi, että ihan helppo bisnes elokuvateatterin kannattava pyörittäminen ei tasaisesta suosiosta huolimatta ole. On oltava uusimmat sisällöt ja tekniikat, toimiva tilasuunnittelu ja oikeat oheispalvelut. Yhdellä salilla homma ei kaupallisesti toimi, vaan niitä on oltava vähintään kolme, mieluiten neljä tai viisi. Ja itse tilalle on paljon teknisiä ja fyysisiä vaatimuksia. Äänieristys pitää olla huipputasoa ja tarvitaan akustoitua, korkeaa tilaa. Vanhojen tilojen rakenteita ei välttämättä pystytä hyödyntämään. Mutta kauppakeskusten suhteen elokuvateattereilla on positiivinen rooli, se ei nimittäin ole niin arka palvelu kauppakeskuksen sisällä sijainnille kuin moni muu. Teatteri voi siis hyvin sijaita kauppakeskuksen hiljaisissa ylimmissä kerroksissa. Mutta ennen kaikkea teatterin lähellä on asuttava riittävästi ihmisiä, sillä asiakkaat tulevat yllättävän läheltä.
– Meidän haaste on, että ihmiset jäävät kotiin. Tässä ei ole oikoteitä, kaiken pitää toimia, kuten saapuminen ja näytösajat. Ei voida tinkiä mistään, luvut laskevat heti. Ja pitää kiittää kotimaisia elokuvien tekijöitä, Suomessa katsotaan Euroopan toiseksi eniten kotimaisia elokuvia. Myös Espanjassa ja Ranskassa kotimaisuutta arvostetaan. Yhdysvaltalaisten elokuvastudioiden omistamista elokuvista joudutaankin sitten neuvottelemaan aika haastavassa asetelmassa, jossa Amerikan pojat osaavat hommansa. Markkinoilla ei ole tietenkään korvaavaa tuotetta, ja he tietävät sen.
Miten palvelu tulee kehittymään?
Bio Rexin Jaakkolan mukaan teattereiden oheispalvelut, kuten kahvila- ja ravintolapalvelut ovat erittäin tärkeitä. Saleihin on tulossa tulevaisuudessa palvelua ja viinilasinkin saa mukaan – nyt sitä on jo kokeiltu ikärajan mukaisesti. Jaakkola myös toteaa, että yksi kasvava trendi on, kuten kaikessa kaupassa, ikääntyville kohdennettu tarjonta ja palvelu.
Tutustu NCC:n kehitteillä ja rakenteilla oleviin kauppapaikkoihin, joissa viihde ja elämykset on otettu huomioon!
Marjo Totro, markkinointipäällikkö