Matkustimme Ruotsin suurimmalle saarelle, Gotlantiin, seuraamaan Dome of Visionsin pikkuveljen, MiniDomen, pystytystä. Ihastuin matkalla saarelaisten positiivisuuteen ja innovatiivisiin kaupunkihankkeisiin.
Gotlannin ainoa kaupunki, 24 000 asukkaan Visby, on yksi Skandinavian parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista. Vanhan hansakaupungin suurusajoista kielii kaupunkia ympäröivä kivimuuri ja sen lukuisat rauniot. Gotlantilaisia, kuten usein saarilla asuvia, yhdistää vahva ylpeys saaren kulttuuriperimää kohtaan ja voimakas yhteenkuulumisen tunne. Sen lisäksi he ovat kekseliäitä ja ennakkoluulottomia.
Visbyssä toteutetaan vuosittain jokin pienellä rahalla kaupunkia piristävä idea. Hanke sai alkunsa vuonna 2014, kun eri puolille kaupunkia ripustettiin riippumattoja kenen tahansa käytettäväksi. Riippumatot osoittautuivat niin suosituiksi, että ne on yleisön pyynnöstä ripustettu takaisin joka kesä. Samoin kävi vuonna 2015 matkansa aloittaneille kaupunkia kiertäville kottikärryviljelmille. Kottikärryihin liitetyissä ohjeissa kehotetaan ihmisiä viemään kärryt seikkailulle kuljettamalla niitä eri puolille kaupunkia. Niihin on istutettu kauniiden kukkien lisäksi syötäviä yrttejä, joita saa poimia omaan käyttöön kasvien kastelua vastaan.
Viime kesänä Visbyssä haluttiin kiinnittää huomiota kaupungin puhtaanapitoon ja kierrätykseen. Saarelaisten luonteelle tyypilliseen tapaan vakavaa aihetta haluttiin kuitenkin lähestyä positiivisesta näkökulmasta kieltokylttien ja käskyjen sijaan. Se toteutettiin sijoittamalla kaupunkiin puhuvia roskakoreja. Roskakorit palkitsivat ja ilahduttivat niiden käyttäjiä esimerkiksi aplodeilla tai lasten naurulla.
Tämän kesän teemaksi muodostui rakkaus ja toisistaan huolehtiminen. Tällä kertaa kaupunkiin pystytettiin hali-, pusu- ja kohteliaisuuspysäkkejä, joissa ihmisten on tarkoitus pysähtyä piristämään toistensa päivää.
Vesipula keskellä merta
Gotlanti on viime vuosina kärsinyt kovasta vesipulasta ja kuivuudesta kesäkuukausien aikana. Tällaista ongelmaa ei järvien ja pohjavesien runsauden ansiosta juuri mantereelta Pohjoismaissa löydy. Veden kuljettaminen tankkilaivoilla mantereelta ei kuitenkaan ole taloudellisesti järkevää eikä ympäristön kannalta kestävää.
Samasta ongelmasta kärsivät monet Karibianmeren saaret, kuten Island Gamesiin osallistuneet Caymansaaret. Caymansaarilla vesipula on vaivannut jo useampien vuosien ajan, joten siellä on kehitetty ratkaisuja ongelmaan jo pidemmän aikaa. Caymansaarilla on pitkälti turvauduttu suolaveden muuttamiseen juomavedeksi. Ympäristöystävällisempiä menetelmiä kehitetään koko ajan. Yksi ratkaisu on muuttaa jätevettä juomavedeksi. Gotlannissa urheilun merkeissä olleet Caymansaarten edustajat huomasivat paikallisten kärsivän samoista ongelmista heidän kanssaan, joten he tarjoutuivat jakamaan tietoaan ja halusivat aloittaa yhteistyön kestävämmän ratkaisun löytämiseksi.
Apua huoliin löytyi siis hauskan tapahtuman kautta toiselta puolelta maailmaa. Matka Visbyhyn opetti, että vakaviakin ongelmia voidaan lähestyä positiivisuuden kautta.
Mikä Island Games?
Island Games on vuonna 1985 alkunsa saanut kansainvälinen urheilutapahtuma. Tänä vuonna Gotlanti sai kunnian toimia isäntämaana joka toinen vuosi järjestettävässä monilajisessa mittelössä. Kisoihin osallistui yhteensä yli 3000 urheilijaa 23 eri saarelta ympäri maailmaa. Island Games antaa saarelaisille paitsi harvinaisen mahdollisuuden nauttia kansainvälisestä urheilutapahtumasta kotikentillään, mahdollisuuden verkostoitua ja ystävystyä muiden samankaltaisten saarten kanssa. Suomea kisoissa edusti Ahvenanmaan joukkue.
Filemon Wolfram, työmaainsinööriharjoittelija