Mitä jos muutosjohtamissana vaihdettaisiin kokeilukulttuuriin? NCC:n tuotantopäällikkö Elina Tokola-Tuohino kannustaa tarjoustoimintaan keskittynyttä tiimiään kokeilemaan uutta ja uskoo, että oman henkilöstön tietovarasto on huikea voimavara uuden kehittämisessä.
Onko NCC:llä jokin muutos käynnissä?
Olemme sellaisen muutoksen äärellä, joka luo meille mielenkiintoisen verkostoitumisen haasteen. Nykyisessä yhteispohjoismaisessa organisaatiossa pitäisi osata hyödyntää koko tietovarasto. Uskon siihen. Täällä on hyviä ihmisiä, jotka haluavat jakaa kokemuksia. Sen voimavaran jakaminen voi viedä meitä jonnekin, mitä emme vielä edes tiedä. Olemme myös työtapakulttuurin muutoksen äärellä. Rohkeus lähteä kokeilemaan on kaiken muutoksen ydin. Mitä enemmän kokeilet, sitä enemmän uskallat!
Miten sinusta muutosta pitäisi johtaa?
Jos joku sanelee oikean ratkaisun, niin muutosvastarinta kohoaa helposti. Mutta kun olet kiinnostunut siitä, mitä ympärillä tapahtuu ja havaitset uusia hyötyjä, uudesta voi innostua. Kehitystyössä pitää olla ihmisiä mukana kaikilta tasoilta. Näissä meidän ihmisissä on hillitön osaaminen, niiden kautta muutos menee.
Miten asioita kehitetään luovasti?
Meillä oli tiimin kanssa Hololens-projekti, jossa emme aluksi yhtään tienneet, mitä tekisimme ja mihin suuntaan lähtisimme. Mietimme vain, mitä kaikkea Hololenseillä voisi tehdä, ja etenimme kokeilun kautta. Lopulta saimme Hololenseistä havainnollistavan työkalun mallintamisen ja asiakastyön tueksi. Työssä kehittyy tekemällä asioita rohkeasti – ei ehkä yhteisesti sovitusti, vaan niin, että ne vievät meitä ja asioita eteenpäin. Usein päästään lopputuloksiin, joita emme osanneet edes odottaa. Ainahan kaikki ei mene hyvin, ja siksi ”palauteluuppi” on pidettävä lyhyenä ja mahdollisimman pienenä. Esimiehen tehtävä on ottaa vastuuta ja tiimikin osaa sanoa, että tämä ei toimi. Jos ollaan menossa vikasuuntaan, pystytään korjaamaan tilanne, muuttamaan suuntaa ja kokeilemaan uudestaan – se on ketteryyttä.
Miten työssä kehitytään ja opitaan jatkuvasti uutta?
Kun yksilöt tiimissä kehittyvät, koko tiimi kehittyy. Meidän tiimimme kehittymisen salaisuus on reflektointi. Pitää olla rohkea arvioimaan oman työn tuotosta! Jos epäonnistutaan, revitään siitä kaikki irti. Ollaan näin pakotettuja oppimaan koko ajan uutta. Se on hirveän energiaa vievää, mutta antoisaa. Kaikki tulee työn kautta.
Miten ajassa pysytään kiinni?
Asenne ratkaisee, ei ikä. ”Seuraa aikaa” on mantra, jota olen hokenut itselleni pitkään. Pitää kyetä olemaan sen hetken ytimessä, ei voi elää eilisessä. Seuraamme myös yleistä markkinaa, meidän omaa toimintaa ja mitä kilpailijat tekevät. Ollaan kiinnostuneita!
Mitä taitoja esimieheltä vaaditaan?
Pitää osata delegoida, ihan oman terveydenkin takia. Pitää päästää irti ja luottaa muihin. Pitää myös olla sellainen asenne, että luo mahdollisuuden kokeilla asioita. Ja vuorovaikutus on hyvin tärkeää. Tiimissä jokainen tekee vuorovaikutuksen omalla persoonallisella tavallaan. Jos joku on hiljaa, kysyn hänen mielipidettä. Luon mahdollisuuden vaikuttaa ja olla osa tiimiä, johon kaikki sen jäsenet tuntevat kuuluvansa. Esimiehen pitää myös jakaa tietoa, sillä ihmisten on helpompi ymmärtää asiat, kun tietää miksi. Itse jaan myös kipeät asiat, mutta hyviäkin pitää olla, että tasapaino säilyy. Kukaan ei ole koskaan valittanut siitä, että kerron niin paljon asioita.
Tuotko omaa persoonaa esimiestyöhösi?
Minulla on persoona pelissä: ei ole työminää ja kotiminää, olen aina Ellu! En usko, että jaksaisin pitää roolia työpaikalla tai antaa kotona kaiken, jos joutuisin muuttamaan roolia. Haluan tehdä parhaani. Kun uskon johonkin, olen intohimoinen ja teen sen asian puolesta hyvin paljon. On myös selvää, että puolison voi valita, mutta työkavereita ei. Kun kuitenkin olen persoonana särmikäs, on kiva, että myös ympärillä on särmikkäitä ja mielenkiintoisia ihmisiä. Se on hauskaa ja energiaa vapautuu, kun välillä nurkat kolisee. Kaikki ei tykkää Ellusta, mutta ei tarvitsekaan. ”Kun kukaan ei suutu, mikään ei muutu” on aika kiteyttävä lause. Eikä täällä koskaan mennä henkilökohtaisuuksiin, NCC:llä otetaan asiat asioina.
Mikä esimiestyössä on parasta?
Koen esimiestyön rikkautena. Ei se ole minulle ihmisarvo, eikä minun ole pakko olla esimies, mutta se on hyvin mielenkiintoista. Olen aina ollut utelias elämälle ja tässä saa olla ihmisten kanssa. Kun on viettänyt joskus huonompiakin vuosia, niin tällaisia asioita osaa arvostaa.
Marja Kallio
9 lokakuuta, 2017 08:20Hyvä kirjoitus ja sopii kaikille yksiköille sovellettavaksi =). Eli ei hautumaan liian pitkäksi aikaa ”mietintämyssyyn”, vaan rohkeasti kokeilemaan.