Teklan vuosittain järjestämä Tekla BIM Awards -kilpailu on mainio tilaisuus esitellä omaa ja yhteistyöyritysten osaamista sekä saada näkyvyyttä hankkeelle Suomessa ja Baltiassa. Kevään kisan parhaat projektit osallistuvat maailmanlaajuiseen Tekla Global BIM Awards -kilpailuun. Arvosteluperusteina ovat tietomallien käyttö ja hyödyntäminen, tietomallipohjainen yhteistyö, erilaisten ratkaisujen hyödyntäminen työmaalla, innovatiivisuus ja kestävä kehitys.
Vuonna 2016 NCC voitti kilpailun JUST-hankkeella. Viime vuonna (2021) OOPS sai kunniamaininnan, minkä takia se on mukana tämän vuoden maailmanlaajuisessa Tekla BIM Awards -kilpailussa.
NCC osallistui Fredriksberg D -hankkeella
NCC osallistui kisaan Helsingin Vallilan Konepajalla sijaitsevalla Fredriksberg D -hankkeella, joka valmistuu sopivasti kesällä 2022, ja jossa on hyödynnetty tietomalleja uusilla tavoilla. Konepaja-alueen asemakaava on tiivis ja tehokas, mikä vaikutti niin suunnitteluun kuin rakentamiseenkin. D-rakennuksen suurimmaksi käyttäjäksi tulee tuotantoyhtiö MTV, jolla oli omat erityisvaatimuksensa tilojen suhteen. Sijaintinsa ja taloteknisten vaatimusten vuoksi tietomallit olivat projektissa tärkeässä osassa.
Hyödyllinen rakenneraakamalli
Kohteen elementtihankinta tehtiin jo luonnosvaiheessa tuotetun erillisen rakenneraakamallin avulla. Tarkkuus riitti määrälaskentaan, joka näin saatiin tehtyä huomattavasti perinteitä taulukkolaskentaa nopeammin. Koska osien lukumäärä ja mittakaava oli oikein, malli auttoi myös aikataulutuksessa. Kokemukset yksinkertaisen mallin hyödyntämisestä hankinnoissa olivat sen verran hyviä, että samaa menetelmää on käytetty myöhemmin muissakin kohteissa.
Yksityiskohtainen rakennemalli
MTV:n tarpeiden takia kohteessa oli tavallista monimutkaisempaa teknologiaa ja paljon studiotekniikkaa. Erittäin tarkassa rakennemallissa esim. pilarit mallinnettiin yksityiskohtaisesti, koska pieneen tilaan piti saada mahtumaan pilarien raudoitukset ja piilokonsolit. Konsoleita oli eri koroissa samassakin kerroksessa. Ilman tietomalleja mitoituksen toimivuuden varmistaminen olisi ollut erittäin hankalaa.
Mallinnetut palokatkot
Kyseinen kohde on ensimmäisiä, joissa NCC on tilannut palokatkosuunnittelua mallintamalla. Palokatkojen mallintamisen takia palokatkoratkaisut pystyttiin toteuttamaan suunnitelmallisesti ja kustannustehokkaasti. Koemielessä niitä tarkasteltiin myös virtuaalilaseilla livenä työmaalla.
Uudet virtuaalimenetelmät
Valmistuvaa kohdetta esiteltiin työmaalla asiakkaalle niin Trimble Sitevision -laitteella kuin myöhemmin sisätiloissa Trimble XR10 -virtuaalikypärällä. Rakennuksen koko elinkaari on taltioitu lintuperspektiivistä dronella ja Trimble Stratus -sovelluksella. Maanrakennusvaiheessa kalliopinnat laserkeilattiin. Projektin loppupuolella otettiin käyttöön uusi mittalaite Trimble SX12, johon saatiin koemielessä vietyä halutut tietomallit. Toteumanseurantaa tehtiin tekoälypohjaisella Buildots-sovelluksella, jota NCC on pilotoinut ensimmäisenä Suomessa.
Lue lisää Tekla BIM Awards 2022 -kilpailun palkituista: NCC:n Fredriksberg D sai kilpailussa kunniamaininnan.
Mitä VDC tarkoittaa? Lue lisää!
Kurkkaa myös, kuka vetää NCC:n VDC-asiantuntijoiden tiimiä!