NCC hyödyntää pohjoismaista osaamistaan paikallisissa hankkeissa – oululaiset kysyivät tuoreita kokemuksia uimahallirakentamisesta kollegoiltaan Ruotsista

NCC rakentaa Oulussa Linnanmaan uimahallia. Koska uimahallirakentamista tehdään Suomessa aika harvoin ja uuteen uimahalliin tulee Pohjois-Suomen ensimmäiset teräsaltaat, käytännön kokemusta lähdettiin kartuttamaan Ruotsista. Näin varmistetaan oikeat toimintatavat juuri teräsaltaiden kanssa.

Teräsaltaiden rakentaminen ei ole Suomessa vielä vakiintunutta. Ruotsista löydettiin kuitenkin heti kaksi vastaavaa NCC:n rakentamaa hanketta: käynnissä oleva Filipstadin uimahallityömaa sekä vuonna 2019 valmistunut Säfflen uimahalli. Oulussa tulee myös olemaan samoja tavarantoimittajia kuin Säfflen uimahallihankkeessa, joten ruotsalaisten kokemuksella altaiden rakentamisesta ja ylläpidosta on suuri merkitys.

– Suomessa uima-altaat on tähän päivään asti pääosin rakennettu laatoitettuina betonirakenteina, joskin ihan viime vuosina ovat teräsaltaat alkaneet nostamaan suosiotaan myös meillä. Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa kokemusta teräsaltaiden rakentamisesta on NCC:lläkin enemmän, joten suurin mielenkiinto kohdistui juuri altaiden toteutukseen, Linnanmaan uimahallin työpäällikkö Jari Rautakoski kertoo.

Uimahallin rakentaminen vaatii erityistä tarkkuutta

NCC:llä halutaan varmistaa oikeat toimintatavat tietoon pohjautuvasti, joten suunnitelmien tarkan noudattamisen ja dokumentoinnin lisäksi uusinta tietoa haetaan aina. Pohjoismaisesti NCC:llä on valtava tieto- ja kokemusvarasto ja henkilöstöä kannustetaan jatkuvasti jakamaan ja hyödyntämään kaikki tarpeellinen tieto parhaalla mahdollisella tavalla.

NCC, Oulu

– On ollut mahtavaa huomata, miten vahva osaaminen ja sitoutuminen yhteisten tavoitteiden eteen tehtävään työhön näkyy vanhojen ja uusien NCC:läisten sekä aliurakoitsijoidemme tekemisessä työmaalla, Rautakoski iloitsee.

Miksi sitten juuri uimahallihankkeessa päätettiin kartuttaa tietoa vierailemalla paikan päällä Ruotsissa? Työpäällikkö Jari Rautakosken mukaan se, että kyseessä on juuri uimahalli, tuo rakentamisen vaikeusasteeseen pientä lisää.

– Rakenteiden mittatarkkuus, erikoismateriaalit, monipuoliset tekniset järjestelmät sekä tulevien uimahalliolosuhteiden asettamat vaatimukset rakentamiselle haastavat päivittäin. Ennakkosuunnittelu ja uteliaisuus mainittuja teemoja kohtaan korostuu, jotta hieman poikkeavassa rakennusprojektissa pystymme tekemään tietoon perustuvat valinnat.

Miten kokemuksia siirretään työmaalta toiselle?

Ruotsalaisella Filipstadin uimahallityömaalla suomalaiset tutustuivat hankkeen etenemiseen valokuvien avulla ja seurasivat paikan päällä teräsaltaan asennustyötä.

– Oli todella kiinnostavaa nähdä teräsaltaan asennustyö sekä projektin työvaiheiden yhteensovittaminen käytännössä erityisesti allastiloissa ja teknisissä tiloissa, työmaainsinööri Niklas Heikkinen kertoo.

Työmaainsinöörit Linnanmaan uimahallin työmaalla

Oulun Linnanmaan työmaainsinöörit Ossi ja Niklas kävivät paikan päällä tutustumassa ruotsalaisten kollegoidensa kokemuksiin uimahallien teräsaltaista.

Toisen vierailukohteen, Säfflen uimahallin, tekninen henkilökunta esitteli suomalaisvieraille käytössä olevaa kohdettaan myös kattavasti. Suomalaiset dokumentoivat huolellisesti ne asiat, joihin Oulun uimahallihankkeessa kannattaa kiinnittää huomioita.

Pieniä eroja maiden viranomaismääräysten väliltä myös löytyy, joten aivan kaikkea ei voida suoraan tuoda Suomeen.

– Uskoisin kuitenkin, että perehtymällä ja kehittämällä detaljeja päästään tilanteeseen, jossa Ruotsissa hyväksi todetut rakenneratkaisut olisivat tuotavissa naapurimaasta lähestulkoon samankaltaisena käyttöön myös meillä, työpäällikkö Rautakoski toteaa.

 

Linnanmaan uimahalli, Oulu, Suomi

 

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.