Kun erot pohjoismaisissa pääkaupungeissa kasvavat ja asukkaat tuntevat eriytymisen lisääntyneen, on korkea aika toimia. Me NCC:llä olemme luoneet interaktiivisen alustan theinclusivecity.com, jossa voi tarkastella 4 000 Tukholman, Kööpenhaminan, Oslon ja Helsingin seudun asukkaan mielipiteitä asumisesta. Toivomme näiden mielipiteiden inspiroivan sivuston vierailijoita löytämään uusia ratkaisuja osallistavien kaupunkien rakentamiseen.
NCC on mukana suunnittelemassa ja rakentamassa asuntoja, kouluja, toimistoja, kauppakeskuksia, sairaaloita, pyöräteitä, siltoja, tunneleita… siis kaikkea mistä kaupunkimme koostuvat. Meidän vastuulla on luoda yhdessä muiden yhteiskuntarakentajien kanssa edellytykset sille, että asukkaat viihtyvät ja tuntevat olevansa osallisia ja osallistettuja.
Tämän vuoksi halusimme selvittää asukkaiden kokemuksia pohjoismaisista pääkaupungeista. Viihtyvätkö he? Onko heillä turvallinen vai turvaton olo? Tervehtivätkö he naapureitaan? Tutkimusyhtiö United Minds teki kyselyn 1 000 pääkaupunkiseudun asukkaalle kaikissa Pohjoismaissa eli yhteensä 4 000 asukkaalle.
Tulokset puhuvat puolestaan. Pääkaupunkiseutujen asukkaiden mielestä erot kasvavat, turvattomuus lisääntyy ja monet kokevat, etteivät he ole osa kaupunkia.
Kuusi kymmenestä on sitä mieltä, että alueiden välisten erojen kasvaminen on ongelma. Yksi neljästä ei usko, että heillä on varaa jäädä asumaan nykyiselle asuinalueelleen. Neljä kymmenestä tuntee turvattomuutta. Kolme kymmenestä ei pysty mielestään liikkumaan tarpeeksi hyvin kaupungissa puutteellisen infrastruktuurin vuoksi. Monet haluaisivat olla enemmän mukana vaikuttamassa, mutta niinkin moni kuin kuusi kymmenestä kokee, että heillä on huonosti mahdollisuuksia vaikuttaa oman asuinalueensa kehitykseen. Naapuriyhteistyö on suosiossa etenkin esikaupungeissa, mutta tutkimuksen mukaan kuusi kymmenestä ei luota naapureihinsa. Tukholmassa kolme kymmenestä ei tervehdi naapureitansa. Sen sijaan Helsingissä kahdeksan kymmenestä tervehtii.
Nämä olivat vain muutamia esimerkkejä tuloksista, jotka löytyvät theinclusivecity.com-sivustolta. Datatyökalumme avulla voit vertailla kaupunkien välisiä tuloksia ja nähdä mitä eroja tuloksissa on esim. iän ja tulotason perusteella. Sivustolla on luettavissa myös asiantuntijoiden, kuten sosiaaliantropologi Viktoria Walldinin, näkemyksiä tuloksista ja mahdollisista ratkaisuista.
Tule mukaan theinclusivecity.comiin ja auta meitä luomaan tulevaisuuden osallistavia kaupunkeja.
Vierasbloggaaja Anna Trane, Head of Corporate Media Relations NCC