”Kyllä Joutsenmerkki on näkynyt ihan konkreettisesti työssä, aina ensiperehdytyksestä alkaen. Samalla kun paneuduimme NCC:n muihin pelisääntöihin työmaalla, perehdyimme myös Joutsenmerkkiä hakevan hankkeen erityispiirteisiin, kuten tiukkoihin materiaalivalintoihin”, kertoo Karakalliontie 1:n työmaalla työskennellyt Lele Sild.
Sild on ammatiltaan rakennustyöntekijä, jonka tehtäviin työmaalla kuuluu erilaista siivousta, suojausta ja esimerkiksi jätteiden lajittelua. Jokaisen työvaiheen jälkeen kohde esimerkiksi imuroidaan, jotta ilma pysyy puhtaana ja kohde on siisti seuraavaa tehtävää varten. Rakennusvaiheesta riippuen suojattavana on erilaisia tavaroita, kalusteita ja pintoja, kuten ovia, ikkunoita tai vaikkapa lattiaparketti.
”Siisteys on tärkeä turvallisuustekijä kaikilla työmailla, mutta Joutsenmerkki-vaatimusten myötä moni asia vielä korostuu.”
Erityistä tarkkuutta tarvitaan Sildin mukaan esimerkiksi jätteiden lajittelussa. Käytännössä jokainen rakennustoiminnassa syntyvä jätelaji kerätään omalle lavalleen, yhteensä 15 eri jätejakeeseen. Tavoitteena on, että kaikki työmaalta tuleva jäte menisi uusiokäyttöön ja materiaalikiertoon.
”Siten esimerkiksi työmaalta tulevaa puuta ei polteta, kuten normaalisti, vaan se toimitetaan vaikkapa haketettavaksi ja edelleen käyttöön.”
Karakalliontien hankkeessa rakennusjätteen kierrätyksessä onkin onnistuttu hyvin: elokuun lopussa 2022 kierrätysaste on 74 %, joka ylittää työmaalle asetetun tavoitteen neljällä prosenttiyksiköllä.
Kestävää ja terveellistä asumista
NCC on toteuttanut Karakalliontie 1:n rakennushankkeen yhteistyössä Espoon Asuntojen ja Asuntosäätiön kanssa. Kohteeseen valmistuu 143 ARA-rahoitteista eli valtion tuella rakennettavaa vuokra- ja asumisoikeusasuntoa.
Joutsenmerkityn kohteen rakentaminen on prosessi, jossa valvotaan rakentamista, käytettyjä rakennusmateriaaleja ja muita rakennukseen tulevia tuotteita, kuten pintamateriaaleja. Tavoitteena on varmistaa talon ympäristöystävällisyys koko sen elinkaaren ajalta, samoin kuin rakennuksen terveellinen ja turvallinen käyttö.
Joutsenmerkkiä hakiessa rakennushanke kerää kriteereihin perustuvia pisteitä, joista osa on pakollisia. Kriteerien painopisteet ovat energiatehokkuus, materiaalivalinnat, kemikaalit, kierrätys ja kierrätettävyys. Kriteeristön toteutuminen todetaan Ympäristömerkin auditoinnein. Se hyväksyy etukäteen myös kaikki käytettävät rakennustuotteet.
”Tämä koskee myös aliurakoitsijoita. Työmaalle ei saa tuoda yhtään tuotetta, jota ei ole hyväksytetty Ympäristömerkillä.”
Karakalliontien kerrostalokokonaisuus on NCC:n kolmas Joutsenmerkkiä hakeva asuinrakennushanke. Yhtiön ensimmäinen, 127 asunnon Joutsenmerkki-sertifioitu kerrostalo valmistui Vantaan Hakunilaan vuonna 2018 ja toinen, kolmen kerrostalon ja 120 asunnon kokonaisuus Tikkurilaan vuonna 2021. NCC:llä on kokemusta myös Joutsenmerkki-kriteerein toteutetuista koulurakennuksista, joista yhtä toteutetaan parhaillaan Akaan Viialaan.
Karakalliontie 1:n työmaalla työskenneltyään Sild sanoo, että valitsisi itsekin Joutsenmerkki-talon, mikäli olisi vaihtamassa asuntoa ja siihen tarjoutuisi mahdollisuus.
”Merkki sinänsä ei ole tärkeää, vaan tieto siitä, että esimerkiksi sisäilma on puhdasta ja asuminen ylipäätään terveellistä ja kestävää.”