Kuka olet?
Mika Ukonmaanaho, suunnittelujohtaja NCC:n toimitilarakentamisessa.
Millaisissa tehtävissä olet ollut?
Olen ollut NCC:llä työmaainsinöörinä, työnjohtajana, projekti-insinöörinä, hankintainsinöörinä, tuotantoinsinöörinä, projektipäällikkönä, suunnittelupäällikkönä ja nykyään siis suunnittelujohtajana.
Miten kuvailisit nykyistä työtäsi?
Työni on erittäin monipuolista, vaatii paljon kommunikointia eri osapuolten välillä, ideointia, esiselvittelyä, sekä aktiivista otetta, jotta asiat etenevät suunnitellusti ja harkitusti. Ihmisten kohtaaminen, esimiestyöskentely, palaverit ja aikataulutus ovat osa jokapäiväistä arkea. Paljon hankkeita liikkuu työpöydällä ja tuloksen näkee yleensä muutaman vuoden aikajänteellä.
Mistä pidät työssäsi?
Nykyinen työ on haastavaa, mutta samalla mielenkiintoista, kun asiat ja hankkeet vaihtuvat joka ikinen päivä, eikä tylsää päivää juuri ole. Parasta on se, että saan työskennellä erilaisten osaavien ihmisten kanssa mielenkiintoisissa yhteisissä projekteissa. Jokaisessa projektissa kehittyy tietynlainen ilmapiiri ja on mukava nähdä, kun hankkeet menevät eteenpäin ja saadaan näkyvää aikaiseksi sekä nuoret ihmiset oppivat ja kehittyvät. Koko ajan riittää myös uutta opittavaa.
Miksi olet viihtynyt NCC:llä?
Olen saanut tehdä täällä monipuolisia tehtäviä ja nähnyt hankkeiden eri puolia sekä tutustunut mielenkiintoisiin ihmisiin. Täällä on ollut aina eteenpäin menevä ilmapiiri, on saanut tukea, koulutusta ja uusia haasteita.
Millainen työkaveri olet?
Pidän itseäni reiluna ja tuen tiimiäni. Koen olevani ahkera ja uskallan kyseenalaistaa asioita. Heitän välillä erikoisiakin ajatuksia suunnitelmista, jotka eivät ehkä suoraan johda mihinkään, mutta keskusteltuamme ajatus voi sitten johtaakin johonkin hyvään ja käyttökelpoiseen ideaan.
Mitä pidät vahvuuksinasi?
Avoimuutta. Olen avoin erilaisille ajatuksille, ideoille ja työskentelytavoille. Minulla on myös kyky hahmottaa asioita suunnitelmista kolmiulotteisena, mistä oli erityisesti ennen 3D-suunnittelua paljonkin apua.
Mikä on mieleenpainuvin projektisi?
Matinkylän metrokeskus eli Ison Omenan laajennus Espoossa. Se oli pitkäaikainen projekti. Olin nelisen vuotta mukana projektissa ja pari vuotta myöhemmin hoitamassa sen takuuasioita. Siellä olen nähnyt ja kokenut suuren hankkeen haasteet ja elinkaaren alusta loppuun asti. Se oli hankkeena ja työmaana yksin keskikokoisen suomalaisen rakennusyrityksen kokoinen ja olen kyllä ylpeä siitä, mitä saimme aikaiseksi.
Mikä on suurin oppisi vuosien varrelta?
Koko ajan pitää opiskella ja oppia uutta. Tuntuu, että maailma muuttuu rakentamisessa nopeammin kuin aiemmin ja hankkeet kansainvälistyvät. Tulee olla ketterä sekä omaksua uusia innovaatioita ja teknisiä ratkaisuja. Nuorena oli tärkeä oppia, että jos jokaista asiaa pelkää, eikä uskalla kokeilla, niin paljon jää näkemättä, kokematta ja saavuttamatta. Toki mahdollisista virheistä pitää sitten oppia.
Missä asioissa näet suurimmat vuosien aikana tapahtuneet muutokset?
Projektien koko on kasvanut ja siten myös rakennettavasta ympäristöstä tulevat haasteet. Meidän pitää olla varhaisemmassa vaiheessa liikkeellä ja riskienhallinta on myös suurempien hankkeiden myötä kasvanut.
Miten ihmisten asenteet ovat muuttuneet?
Kestävä kehitys sekä ympäristösertifikaatit ovat tulleet keskeiseksi asiaksi hankkeita ja ohjaavat aika lailla toimintaa. Nuorissa näkyy välillä kärsimättömyys ja halutaan hirveän nopeasti eteenpäin uralla. Toivoisin, että omaksutaan ammatilliset jutut riittävän hyvin ja haetaan laaja-alaisuutta.
Mitä haluaisit sanoa nuoremmille sukupolville?
Aina kannattaa kysyä mahdollisuuksia, jos eri tehtävät kiinnostavat. Meillähän mielellään kasvatetaan nuorista pitkän linjan NCC:läisiä sen sijaan, että lähtevät hakemaan kokemusta muualta. Meillä on tarjota erilaisia tehtävänkuvia mielenkiintoisten projektien yhteydessä.
Toisena asiana on kyseenalaistaminen, että uskaltaa kyseenalaistaa nykyisiä tapoja. Tietyllä tavalla kehitys ei mene eteenpäin, jos ei kyseenalaisteta ja uusiuduta. Kannattaa kuitenkin hakea myös sparrausta vanhemmista ja kokeneemmista ihmisistä, joilla on se kokemuksen tuoma viisaus, ja välttää näin myös turhia virheitä.
Miten näet rakennusalan kehittyvän tulevaisuudessa?
Rakentaminen ei tule loppumaan, vaan jatkuu nyt ja tulevaisuudessa. Digitalisaatio tulee lisääntymään, mahdollisesti robotiikka myös ja talotekniikka tulee olemaan entistä keskeisemmässä osassa rakentamista. Energia-asiat tulevat varmasti korostumaan. Lähtökohtaisesti meillä on EU-tavoitteet, kansalliset tavoitteet ja pyrkimys päästöttömyyteen. Meidän pitää löytää keinoja, miten saadaan rakennukset omavaraiseksi tulevaisuudessa. Me hyödynnämme uusimpia ratkaisuja ja seuraamme aktiivisesti kehitystä. Tätä työtä tehdään myös paljon asiakkaiden kanssa yhdessä.
Tutustu NCC:n avoimiin työpaikkoihin mielenkiintoisten hankkeiden parissa. Jos olet rakentamisen ammattilainen, mutta sopivia avoimia paikkoja ei ole juuri nyt tai haluat liittyä joukkoomme myöhemmin, liity NCC:n rakentajaverkostoon, niin suunnitellaan tulevaisuutta yhdessä!
Tutustu myös NCC:n rakennusprojekteihin!