Laskentapäälliköt Sami ja Jarkko ratkovat kiperimmät pulmat yhdessä – nämä kullanarvoiset laskennan hyödyt jäisivät saavuttamatta ilman läheistä kollegaa

Monella on käsitys, että laskenta on sangen itsenäistä ja joskus yksinäistäkin puurtamista. Siksi NCC:n laskentapäälliköt Jarkko Jyväskylässä ja Sami Kuopiossa ovat lyöttäytyneet yhteen aprikoimaan laskennan haastavia tilanteita. Millaisia oppeja he ovat ammentaneet toisiltaan?

Kun ennen tarjouksen jättämistä toinen parivaljakosta kaipaa kustannusarvioiden ristiintarkastelua tai kun laskennan resurssit ovat hetkellisesti tiukoilla, Teams pirahtaa ja toinen rientää pikimmiten apuun linjoja pitkin. 

– Rakennusalalla on tyypillistä, että työpäälliköillä ja hankinnalla on kokoontumisia ja yhteydenpitoa, mutta laskennan ihmiset tuppaavat punnertamaan laskentakohteita yksin oman työpöytänsä ääressä, Sami arvioi. 

 – Me päätimme kerätä molemmilta paikkakunnilta laskennan helmet – eli parhaat käytännöt ja prosessit – molempien käyttöön. Käymme laskentatilannetta läpi toisiamme sparraillen vähintään kahden viikon välein, Jarkko jatkaa. 

Kokemusten jakamisella laskennan kovimmat karikot tulevat vältetyiksi 

Varsinkin erikoisemmissa laskentakohteissa Jarkko kääntyy usein Samin puoleen tiedustelemaan aiempien projektien haasteita, jottei samoihin sudenkuoppiin tulisi pudottua ainakaan toista kertaa. 

– Samilla on pidempi tuotantotausta kuin minulla, minkä ansiosta saan Samilta syvällisempää kokemusta esimerkiksi eri rakennustekniikoista, joita voisin huomioida laskennassa, Jarkko mainitsee. 

Sami puolestaan on imenyt Jarkolta vinkkejä muun muassa laskentaohjelman käyttöön.  

– Minun ei tarvitse jäädä itse kaivelemaan vastauksia pulmissa, jotka ovat todennäköisesti tulleet Jarkolla aiemmin vastaan. Oman työn kehittyminen ja nopeutuminen on ollut konkreettinen apu itselle, Sami korostaa.

”Tiukoissa tilanteissa asioilla on tapana kasaantua ja saada suuremmat mittasuhteet, jos haasteita joutuu ratkomaan yksin.”

Myös Jarkon täsmällinen ja järjestelmällinen työtapa on herättänyt Samissa kiinnostusta. Kun laskentakohde on käynnissä, on lyhyessä ajassa paljon huomioitavia asioita ja paineen tunne voi herkästi hiipiä otsasuoniin.

Jyväskylän NCC:n laskentapäällikkö Jarkko

Jyväskylän NCC:n laskentapäällikkö Jarkko avusti kollegaansa Kuopion Taidelukio LUMIT-hankkeen ennakkotarjouspyyntöjen kanssa, kun laskennan aikataulu oli tiukka.

– Jarkolta olen omaksunut, että on parempi edetä yksi asia kerrallaan. Järjestelmällisesti toimien tuntuu, että juna puksuttaa eteenpäin, eikä paniikkia tule missään vaiheessa laskentaa, Sami kuvailee.

Läheinen kollega on pelastus, jos työkuorma tuppaa paisumaan

Molemmilla herroilla on aktiivinen yhteydenpito ja samanlaiset toimintatavat laskennassa, joten myös resurssien jakamiseen on matalampi kynnys. Laskennassa paikallistuntemus on tunnetusti valttia, mutta kollega voi avustaa vaikkapa ennakkotarjouspyynnöissä. Näin Sami ja Jarkko toimivat esimerkiksi Kuopion Taidelukio LUMIT -hankkeessa.

– En silti voisi mennä keltanokkana neuvottelemaan savolaisen urakoitsijan kanssa. Siihen tarvitsen Samia, joka tuntee alueen toimintatavat, Jarkko naurahtaa.

Kun napakalla aikataululla laskettu kohde meneekin kilpailijalle, niin kyllähän se ottaa päähän. Silloin on hyvä, että on kaveri, jonka kanssa turhautumista voi puida ja sitten siirtyä eteenpäin.

Miltä työsi näyttäisi, jos sinulle ei olisi tällaista kollegaa rinnalla?

– Aika raskasta olisi työskennellä itsekseen. Tiukoissa tilanteissa asioilla on tapana kasaantua ja saada suuremmat mittasuhteet, jos haasteita joutuu ratkomaan yksin, Jarkko sanoo ja jatkaa:

– Kun napakalla aikataululla laskettu kohde meneekin kilpailijalle, niin kyllähän se ottaa päähän. Silloin on hyvä, että on kaveri, jonka kanssa turhautumista voi puida ja sitten siirtyä eteenpäin. Vaikkei työkaveri pysty aina ratkomaan ongelmia, jo se helpottaa, että tietää toisen painivan samojen asioiden kanssa.

Yhtä lailla Sami on kokenut, että samat haasteet tunteva kollega on kultaakin kalliimpi tuki päivittäisessä aherruksessa.

– Aika monta asiaa olisi jäänyt oppimatta, jos työskentelisin yksin ja tekisin asiat kuten aina ennenkin. Kaikkea arvokasta ja hiljaista tietoa ei löydy toimintajärjestelmästä tai laskentaohjelmista. Sen voin saavuttaa vain keskustelun ja yhteistyön kautta, Sami ynnää.

Lue myös: 

Viisi hyvää syytä työskennellä Jyväskylän NCC:llä >> 

Voisiko NCC olla sinullekin sopiva työpaikka? Tutustu tarkemmin tai katso avoimet työpaikat >>

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.