Vuosina 1962 – 65 asuntolassa muodostui kauppatieteilijöistä KY7-niminen 10 hengen ystäväporukka, jotka alkoivat puhua toisistaan veljinä. Myöhemmin mukaan otettiin myös puolisot, joista tuli siskoja. Niinpä koossa oli KY7, Seiskan veljet ja siskot, jotka ovat pitäneet yhteyttä läpi työelämävuosien, tavanneet ja matkustelleet yhdessä. Tältä lähes 60 vuoden vaiherikkaalta ajalta ovat Seiskan veljet kirjoittaneet kirjan ”KY7 1962-2017: Tornin kabinetista turuille, toreille ja Lakeuksille – 55 vuotta KY7:n muistoja”.
– Tämä kirja on myös opintokirja elinikäisestä oppimisesta, mikä on tätä päivää. Kirja ei ole myynnissä, vaan olemme sitä painaneet lähinnä omalle kurssillemme ja muille halukkaille. Saamamme palautteen perusteella tämänlainen kirja on kuitenkin ainutlaatuinen. Syksyllä koko kurssimme 1962 kokoontuu, ja se on pyytänyt esittelemään tuota opintokirjaamme, ryhmän jäsen Veikko Pollari toteaa.
KY7-ryhmän kunniajäsen on presidentti Martti Ahtisaari. Hänkin siis asui KY-talossa noina aikoina.
– Kirja kertoo jokavuotista tapaamisista. Kesätapaaminen oli Seiska golf, johon Martti Ahtisaari osallistui useita vuosia. Seiskan Kingi -kiertopalkinto ratkaistiin golfissa, Pollari kertoo.
KY7-porukasta tutun talon uudistumista tulivat katsomaan vielä juuri ennen Kulma21:n valmistumista entiset kauppatieteiden opiskelijat, sittemmin elinkeinoelämän johtopaikoilla vuosikymmeniä vaikuttaneet Veikko Pollari, Olle Koskinen, Martti Johansson ja Jussi Sauna-aho. Talo palautti monet tutut paikat ja kohtaamiset mieliin. Paikalla on ollut legendaarinen maine monien opiskelijapolvien muistoissa.
Seiskakerroksen parvekkeella on jopa hiihdetty
Alun perin seitsemäs kerros on rakennettu ullakkotilaksi, mutta se muutettiin asuntolaksi vuonna 1947 ja myöhemmin 1970-luvulla toimistoiksi. Nyt uudessa perusteellisessa korjauksessa seitsemäs kerros täytyi purkaa ja rakentaa uudelleen, sillä vanhat rakenteet eivät olleet kelvollisia. Muistelijoille siellä ei ollut vanhaa jäljellä, mutta terassi oli kuitenkin tuttu paikka. KY7-ryhmän opiskelijat muistetaan erityisesti hiihtämisestä 50 metrin mittaisella parvekkeella.
Talo rakennettiin alun perin kauppatieteilijöille vuonna 1939. Sota keskeytti rakennustöitä, mutta rakennus vihittiin vihdoin käyttöön 1941. KY-talossa oli alusta asti kokoontumistiloja, opiskelija-asuntola ja ravintola.
Kauppatieteilijöillä ehti olla oma talo Helsingin keskustassa noin 80 vuotta. KY-säätiö myi kiinteistön NCC:lle vuonna 2020, jonka jälkeen ”kylterit” siirsivät toimintansa kokonaisuudessaan Otaniemeen. Kauppakorkeakoulu liitettiin Aalto-yliopistoon jo vuonna 2010, jolloin myös opetus siirtyi Espoon Otaniemeen.
Ravintoloistaan tuttu rakennus
KY-talon aktiivinen ravintolakulttuuri väritti väistämättä myös opiskelijoiden elämää. Osa sai myös lipunmyynnistä lisätienestejä. KY:n ylioppilastanssit olivat 1960-luvulla kaupungin suosituimpia kohtauspaikkoja.
Yleisesti entinen KY-talo tunnetaan nimenomaan eri aikakauden ravintoloista. Heti valmistumisen jälkeen rakennuksen alakertaan perustettiin ravintola Espilä, joka muutti sotaa pakoon Viipurista ja oli toiminnassa vielä KY7-ryhmän opiskeluaikana 1960-luvulla. Sen tyyli kuitenkin muuttui vuosien varrella hienosta ruokaravintolasta striptease-ravintolaksi. Erikoisuutena olivat pöytien omat puhelimet, joilla saattoi soittaa ravintolan muihin pöytiin.
Vuonna 1969 rakennukseen avattiin myös Kylterikellari ja opiskelijadisko Kynssi. Vuonna 1980 Kynssi muuttui peilipalloista, peileistä ja valoista tunnetuksi tulleeksi KY-Exit-ravintolaksi, joka oli pitkään Helsingin ykköspaikka. Talossa on ollut lähivuosina useita erilaisia ravintoloita, kuten Bar Bäkkäri, Hercules, Baarikärpänen ja Konnichiwa, jonka toiminta jatkuu myös uudessa Kulma21-rakennuksessa.
Vanhan KY-talon laaja korjaus on valmis ja uusi toimitalo on nimeltään Kulma21. Taloon muuttaa mm. teknologiayhtiö Wolt.
Lue lisää talon valmistumisesta tästä uutisesta.