Digitaalisuuden ja rakennusten yhdistäminen toisiinsa on täynnä mahdollisuuksia. Markkinoilla on jo monia älysovelluksia ja laitteita, joiden avulla voi seurata kodin, toimiston tai vapaa-ajan asunnon lämpötilaa, ja ilmanlaatua ja ohjata erilaisia laitteita ja vaikka lukitusta etänä.
Mutta tiedämmekö me mitä käyttäjät oikeasti haluavat? Haasteena on se, miten me rakennusyhtiönä saamme tietoa siitä miten ihmiset haluaisivat rakennuksiaan käyttää. Voimme arvailla ja miettiä asiaa omista lähtökohdistamme ja näkökulmastamme, mutta miten voisimme luoda jotain ainutlaatuista ja hyödyllistä käyttäjille koko rakennuksen elinkaaren ajan?
Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja ja digialan visionääri Mikael Jungner näkee valtavan määrän mahdollisuuksia kehittää digitaalisuutta rakennusalalla. Mutta valintoja on tehtävä ja uskallettava luottaa omaan näkemykseen. Katso Mikaelin haastattelu ja kommentoi miten sinä haluaisit käyttää kotiasi, toimistoasi tai kouluasi digitaalisesti.
[iframe id=”https://ncc-external.creo.se/i/kJNW8z4PIPC8VzfAhu2SNA?format=360p”]
Ilkka Suominen
10 helmikuuta, 2017 10:31Mielestäni tulevaisuuden asunnoissa tulisi olla ns. Digiseinä, johon voi määrittää omat applikaatiot esim. bussiaikataulut, kellonajat, kodin säätömahdollisuudet lämmityksen ja ilmanvaihdon suhteen ja vaikkapa valokuvien, joita ihmisillä on paljon eri paikoissa ”piilossa” esittäminen liukuesityksinä. Seinää voisi käyttää myös erilaisten elävien kuvien esittämiseen, olisihan se mahtavaa pystyä säätämään huonon aamun sattuessa kohdalleen, kahvikupposen ääressä nauttia sumpit esim. aurinkoisella rannalla.
Kehitysmahdollisuuksia olisi loputon määrä, tässä vain muutamia päälimmäisiä ajatuksia.