Kuumuudessa ihmisen toimintakyky laskee. Se väsyttää, uuvuttaa ja alentaa keskittymiskykyä. Kuumuus voi myös heikentää tasapainoa ja lisätä siten kaatumisvaaraa. Se on todellinen onnettomuusriskien kasvattaja rakennus- ja asfalttityömailla, missä tarkkaavaisuutta edellytetään koko ajan.
– Talonrakennustyömaamme kuumin työskentelypaikka on kattotöissä, missä tällä hetkellä on vesikattovaihe meneillään. Aurinko pääsee porottamaan sinne suoraan. Tutkimme mahdollisuutta aloittaa työt aikaisemmin aamusta, jotta vältämme päivän kuumimmat hetket. Lisäksi näin kovilla helteillä lisäämme tauotusta, kertoo työmaainsinööri Anniina Wallenius.
Asfaltinteossa remixer-uusiopintaustyömaat ovat kuumimpia paikkoja, mitä löytyy. Avonainen remixer eli ”grilli” hohkaa lämpöä helteen päälle. Mitä silloin voidaan tehdä?
– Siinä ei oikein voi muuta tehdä kuin juoda jatkuvasti, koska hikoilukin on jatkuvaa. Tähän rankkaan työhön on tainnut valikoitua ihmisiä, jotka kestävät kuumuutta hieman paremmin, kaikille grillin ääressä työskentely ei missään nimessä sovi. Varsinkin tuulettomalla hellesäällä työntekijöiden on tarkkailtava omaa ja kaverin olotilaa, sanoo työmaapäällikkö Jari Päiviö.
Työvaatteiden kesämalleja
Rakennusalalla on huomioitava, että usein henkilösuojaimet estävät lämmön poistumisen hikoilun välityksellä kehosta ympäristöön, jolloin lämpökuormitus kasvaa. Työturvallisuussyistä suojaimia on työmailla kuitenkin käytettävä. Kuten myös NCC:n työvaatteita.
– NCC:n työvaatemalliston kaikki t-paidat ovat teknistä, hengittävää materiaalia ja niissä on UV-suojaus. Riipputaskuhousuista löytyy malli, jossa on viilentävä verkotus selkäpuolella ja haaroissa. Lisäksi meillä on ohut puuvillainen huomiohousumalli, joka sopii hyvin kuumille keleille. Myös työnjohdon housuvalikoimassa on ohutta kangasta oleva vaihtoehto. Shortsien ja caprien käyttö on NCC:n työmailla kiellettyä, kertoo työvaatetilauksista vastaava Leena Engblom.
– Sandaalimallisia turvakenkiä, kuten Sievin Air Rollereita, voi käyttää, mutta vain sisävalmistustöissä. Asfalttityömaille on NCC:n toiveiden mukaisesti kehitetty Asfalt Rollerit, joissa pohjat kestävät jopa 300 asteen kuumuutta.
Nesteytyksellä, tauoilla ja työjärjestelyillä pystytään helteen kuormittavaa vaikutusta kuitenkin tehokkaasti vähentämään – tehokkaammin kuin vaatetusta vähentämällä.
Näin vältät riskejä
Kun työskentelee kuumassa, on tärkeää huolehtia elimistön neste- ja suolatasapainosta sekä palautumisesta ja levosta. Seuraavilla ohjeilla voit itse hallita kuumassa työskentelyn haittoja:
- Juo riittävästi. Jos teet fyysistä työtä kuumassa, juo jopa 1-2 desilitraa kerrallaan, 3-4 kertaa tunnissa. Koska jano on huono nestetasapainon mittari, kannattaa seurata myös painoa. Lyhyissä kuuma-altistumisissa pelkkä vesi on riittävä nestevajeen korvaaja. Kovissa pitkissä kuormituksissa sokeroidut marjamehut tai tasapainotetut, energiaa ja suoloja sisältävät urheilujuomat ovat suositeltavia.
- Syö monipuolisesti. Vaikka nälän tunne on kuumalla usein vähäisempi, elimistö tarvitsee energiaa helteelläkin. Hikoilussa menetetyn suolan korvaamiseksi välipaloina voivat olla esimerkiksi suolakurkut, oliivit tai suolapähkinät.
- Pidä säännöllisiä taukoja. Vietä tauot varjossa, vältä suoraa auringonpaahdetta. Viilennä ihoasi tauon aikana mahdollisuuksien mukaan.
- Huomioi henkilönsuojainten lisäkuormitus kuumassa. Juo riittävästi jo ennen töiden alkua. Pue vain välttämätön vaatetus suojavarusteiden alle. Vähennä rasitusta muun muassa minimoimalla kantamuksia ja liiku rauhallisesti. Tauota työtä mahdollisuuksien mukaan runsaasti ja poista sosiaalitiloissa henkilönsuojaimet tauon ajaksi.
- Anna elimistön palautua yöllä. Järjestele makuuhuoneesi mahdollisimman vilpoisaksi ja käy viileässä suihkussa ennen nukkumaanmenoa. Yön aikana viilentynyt keho auttaa elimistöä palautumaan kuumakuormituksesta.
- Muista, että jotkut sairaudet ja lääkkeet voivat heikentää lämmönsietoa.
- Juo kohtuudella nestettä poistavia juomia, kuten kahvia.
- Pukeudu työsi mukaan huomioiden työturvallisuusvaatimukset. Muista myös suojata ihosi auringolta.
- Vältä yksintyöskentelyä kuumissa olosuhteissa.
Tarkkaile omaa ja työkaverisi vointia
Korkea lämpötila vaikuttaa ihmiseen monin eri tavoin. Kehon lämpö nousee ja aineenvaihdunta vilkastuu, mikä aiheuttaa nestehukkaa. Sydän rasittuu, sillä keho pyrkii viilentämään itseään vilkastuttamalla ihon veronkiertoa. Samalla lihasten verenkierto voi vähentyä, jolloin ne väsyvät nopeammin. Jos aivojenkin lämpötila nousee, kehittyy väsymys myös keskushermostotasolla, mikä heikentää suorituskykyä ja aiheuttaa uupumusta.
Eikä siinä vielä kaikki. Hormonitoiminta muuttuu kuumassa, mikä voi aiheuttaa turvotusta alaraajoissa. Kehon suolatasapainon muuttuminen aiheuttaa kramppeja ja kourituksia. Lisäksi ulkona työskennellessä iho altistuu auringon UV-säteilylle ja palovammoille.
Seuraa siis omaa vointiasi ja tarkkaile myös työkaverisiasi. Nestevajeen ensimmäinen oire voi olla päänsärky, väsymys ja ärtyisyys. Älä arkaile kysyä kaverin vointia sekä pysäyttää työskentely. Tarvittaessa pyydä apua ja soita 112. Puhelimeen ladattava 112-sovellus on oiva väline pikaiseen avun saantiin.
Äkilliset koko elimistön lämpösairaudet ja niiden ensiapu
Auringonpistos
- Kuvaus: päähän kohdistuva lämpösäteily
- Ensi- ja myöhäisoireet: päänsärky, ärtymys, pahoinvointi, oksentelu
- Ensiapu ja jatkohoito: Siirry viileään ja suojaan auringonsäteilyltä. Toimita vaikeasti sairas lääkärintarkastukseen.
Lämpöpyörtyminen
- Kuvaus: äkillisestä kuuma-altistumisesta aiheutuva aivoverenkierron hetkellinen vajaus
- Ensi- ja myöhäisoireet: yleinen heikkous, päänsärky, huimaus, haukottelu, työhaluttomuus, kalpeus, pyörtyminen
- Ensiapu ja jatkohoito: Keskeytä työ ja siirry viileään. Juo runsaasti. Siirrä pyörtynyt viileän selinmakuulle ja kohota jalat. Avaa kaulus. Ei uutta kuuma-altistusta samana päivänä. Lääkärintarkastus on tarpeen.
Lämpöuupuminen
- Kuvaus: elimistön neste- ja suolavajaus kehittyy kovassa kuumakuormituksessa tunneissa, toistuvissa lämpöaltistuksissa päivien kuluessa
- Ensi- ja myöhäisoireet: yleinen heikkous, päänsärky, huimaus, sydämen tykytys, jano, ruokahaluttomuus, lihaskrampit, fyysisen ja henkisen suorituskyvyn lasku, janon tunne voi hävitä, ärtyisyys, aggressiivisuus, vaikeat lihaskouristukset, pahoinvointi, oksentelu ja tajuttomuus
- Ensiapu ja jatkohoito: Keskeytä työ ja siirry viileään. Vähennä vaatetusta ja juo runsaasti. Jäähdytä sairastunutta viileässä, kunnes peräsuolesta mitattu lämpötila on alle 38 astetta. Jos lämpötilaa ei voida mitata, käsittele kuin lämpöhalvauspotilasta.
Lämpöhalvaus
- Kuvaus: elimistön lämpötilan säädön pettäminen, tiiviit suojavaatteet altistavat nopeasti kovissa kuumakuormituksissa, vaikean nestevajauksen ja toistuvan kuumakuormituksen seuraus
- Ensi- ja myöhäisoireet: oireet kuten lämpöuupumisessa, vaikeasti sairastuneella lisäksi tasapainohäiriöitä, virtsan ja ulosteen pidätyskyvyttömyyttä
- Ensiapu ja jatkohoito: Keskeytä työ ja siirry viileään. Vähennä vaatetusta ja juo runsaasti. Jäähdytä viileällä vesisuihkulla tai valele vedellä. Lisää ilmavirtausta tuulettimilla tai löyhyttämällä papereita tai vaatteita. Toimita potilas välittömästi tehohoitoon. Älä keskeytä jäähdytystä kuljetuksen aikana.
Lähde: Työterveyslaitos, ttl.fi