Tänä syksynä saimme kuulla kiinnostavia ajatuksia tulevaisuudesta, kun systeemisen muutoksen asiantuntija Roope Mokka kertoi visioistaan NCC:n Kauppapaikka 2016 -seminaarissa.
Roope Mokalla on yli 15 vuoden kansainvälinen kokemus tulevaisuuden teknologioiden, markkinoiden ja yhteiskuntien neuvonantajana. Hänen erityisalaansa ovat mm. kaupunkikehitys ja kulutustottumukset. Mitä uutta Mokalla meille kauppapaikkaihmisille sitten oli? No, aika paljonkin kiinnostavia havaintoja. Hän esimerkiksi varoitti, että uudistuminen on, ei enempää eikä vähempää kuin elinehto juuri nyt:
– Erehdymme luulemaan, että vanhat reseptit toimivat uudessa maailmassa, hän totesi.
Niin, hinnat laskevat kovassa kilpailussa. Jotain on tehtävä, jos haluaa vielä tehdä bisnestä. Onko jotain alaa, missä hinnat eivät osoita laskusuuntaan?
– Asuminen, liikkuminen, opiskelu ja hoiva ovat sellaisia asioita, joista ollaan valmiita maksamaan tulevaisuudessa.
Ja erityisesti materiaalijalanjälki tulee Mokan mukaan maksamaan, koska luonnonvarat hupenevat. Mutta joka tapauksessa kannattaa muistaa tämä:
– Helppous ja halpuus eivät ole ohimenevä juttu.
Ja ehdottomasti pitää muistaa, että tulevaisuuden kuluttaja tottuu siihen, että se saa mitä vaan koska vaan. Jos näin ei ole, sitä ei tuote tai palvelu kiinnosta.
Kuluttaja on kuplassa ja internet häviää
Roope Mokka toi esiin myös tärkeän huomion siitä, kuinka paljon kuluttajan käyttäytymistä ohjataan. Jo nyt tykkäämme verkossa asioista ja sen mukaisesti meille myös tarjotaan ostettavaa ja jopa esitellään uutisia. Sen lisäksi, että meitä määritellään, me myös itse katsomme, onko hotellista tykätty ennen kuin varaamme sen, ja käyttäydymme muutoinkin samoin kuin ystävämme tai jopa ventovieraat, keihin nyt haluammekaan uskoa. Eli ostamme sitä mitä kaveritkin. Pahimmillaan olemme omassa itse luodussa nettikuplassamme, joka tarkoittaa, että käsitykset koko maailmasta saattavat olla eri ihmisillä hyvin erilaisia kuplasta riippuen.
Ja entä sitten tämä:
– Joka kuudes minuutti katsomme puhelinta ja keskeytämme sen, mitä teemme eli koko ajan. Väitän, että 10 vuoden päästä emme enää tee niin. Internetistä tulee niin jokapäiväistä, ettemme enää käytä sitä erikseen. Internet vaan on kaikkialla, rajat häviävät.
Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että virtuaalitodellisuus tulee fyysisen todellisuutemme rinnalle tuotteisiin ja palveluihin. Tätä ei käy epäileminen. NCC:llä digitaalisuus on onneksi jo pitkällä, mutta näyttää siltä, että pitää silti pistää juoksuksi, jotta kaikki palvelut saadaan kehitettyä etunenässä virtuaalimaailmaan. Mitä tämä tarkoittaa sinun bisneksellesi?