Muistan, kun meillä syntyi pieni poikavauva, joka pian syntymän jälkeen näytti kärsivän hengitysvaikeuksista. Kätilö ja lastenlääkäri auttoivat vauvaa hengittämään ja antoivat hänelle lisähappea. Sairaanhoitaja soitti heti yliopistolliseen sairaalaan. Järjestimme kuljetuksen sairaalaan, jossa vauva sai asianmukaista hoitoa. Muutaman viikon jälkeen perhe pääsi takaisin kotiin ja tuli kiittämään Lääkärit ilman rajoja -järjestöä kukkasin. Tämä on hyvä esimerkki sellaisesta tilanteesta, jossa voisimme hyödyntää NCC:n lahjoitusta. Oli mukavaa nähdä, kuinka paljon henkilökunta ilahtui tästä huomionosoituksesta.
Olen Sophie Graner ja työskentelen synnytyslääkärinä Libanonissa Shatilan pakolaisleirillä, jossa asuu yli 30 000 pakolaista. Olen toiminut viidessä eri tehtävässä Lääkärit ilman rajoja järjestön palveluksessa muun muassa Sierra Leonessa, Sudanissa, Afganistanissa ja viimeksi Libanonissa. Työskentelen kentällä naistentautien lääkärinä ja hoidan pääasiassa raskauksia ja synnytyksiä. Näen työssäni sekä suurta iloa että surua.
Työskentelen kentällä useimmiten sairaalan synnytysosastolla. Huolehdin synnyttäjistä, koulutan henkilökuntaa ja vastaan projektien laadunvarmistuksesta. Tällaisessa työssä asumme yleensä sairaalan lähellä yhdessä tiimin kanssa. Se on hienoa ja opettavaista.
Kuva: Diego Ibarra Sánchez
Lääkärit ilman rajoja on tarjonnut syyskuusta 2013 alkaen korkealaatuista terveyden- ja sairaanhoitoa Shatilan pakolaisleirin asukkaille Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Pääpaino on perusterveydenhuollossa ja mielenterveystyössä. Kohderyhmänä ovat erityisesti lapset, raskaana olevat naiset ja kroonisesti sairaat. Työssä keskitytään myös lisääntymisterveyteen (normaalien synnytysten läpikäyntiin etu- ja jälkikäteen), äitiys- ja lapsiterveyteen sekä normaaleihin synnytyksiin.
Synnytysosasto avattiin tammikuussa 2015, kun havaittiin, että useimmilla syyrialaisilla äideillä ei ollut varaa synnyttää tavallisessa sairaalassa.
Libanoniin on tullut yli 1,5 miljoonaa pakolaista Syyriasta viimeisen vuoden aikana. Monet heistä elävät kurjissa olosuhteissa. NCC:n lahjoituksella tuetaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön pakolaisille tarjoamaa sairaanhoitoa, henkistä tukea ja lasten päivähoitoa sekä äitiys- ja lastenneuvolapalveluita.
/Sophie Graner
Tietoa:
Lääkärit ilman rajoja on lääketieteellinen humanitaarinen järjestö, joka pelastaa ihmishenkiä ja tarjoaa hoitoa siellä, missä avun tarve on suurin. Järjestö auttaa kriisien, sotien ja luonnonkatastrofien uhreja poliittisista mielipiteistä, uskonnosta ja etnisestä taustasta riippumatta.
Vuoden 2017 ensimmäisen puoliskon aikana Shatilan pakolaisleirillä Lääkärit ilman rajoja on
• hoitanut yli 70 000 potilasta polikliinisesti
• antanut terveysneuvontaa yli 20 000 kertaa
• avustanut 1 500 synnytyksessä
• antanut 20 000 perusrokotetta vastasyntyneille ja lapsille
• antanut konsultaatiota kroonisiin sairauksiin 14 000 kertaa.