Dome of Visions on visuaalinen näyttely ekologisesta asumisesta. Se on tilapäinen rakennus, kasvihuone, tilojen välinen tila, joka tuo ihmiset yhteen. Dome of Visions on kestävään kaupunkikehitykseen liittyvien ideoiden kohtaamispaikka ja rohkeiden ratkaisujen kokeilualusta.
Kaupungit ovat täynnä työmaita, vapaita tontteja ja rakennusten välisiä käyttämättömiä tiloja. Ne seisovat turhaan tyhjänä. Tilapäinen rakennus, kasvihuoneen kaltainen Dome of Visions on siirrettävissä tällaiselle tyhjälle paikalle, jolloin ympäristö piristyy ja kaupunkilaiset saavat modernin kohtaamispaikan.
Mikä on Dome of Visions?
Dome of Visionsin kupolirakennelma on amerikkalaisen futuristin ja keksijän, arkkitehti Buckminster Fullerin idea. Hän kehitti sen jo 1940-luvulla. Fuller oli edelläkävijä kritisoidessaan jo tuolloin teollisuuden – ja etenkin rakentamisen – luonnonvarojen haaskaamista. Hän pyhitti uransa ympäristöystävällisten ja energiatehokkaiden rakennuksien kehittämiseksi. Hänen tunnetuimmat luomuksensa ovat erittäin kevyet ja suuriakin kuormituksia kestävät geodeettiset kupolit, joita sovelletaan yhä laajasti esimerkiksi urheilustadioneilla ja näyttelyrakennuksissa.
NCC rakensi ensimmäisen Domensa Tanskaan idean takana olevan arkkitehti Kristoffer Tejlgaardin kanssa vuonna 2012. Ensimmäinen Dome 1.0 kiersi Kööpenhaminan ja Aarhusin välillä, kunnes se purettiin ja kierrätettiin vuonna 2015. Samana vuonna kehitettiin uusi Dome 2.0, jonka materiaalikäytön tehokkuutta ja läpinäkyvyyttä parannettiin huomattavasti entisestä.
Dome 2.0 rakennettiin Tukholmaan yhteistyössä paikallisen teknillisen korkeakoulun, KTH:n, kanssa. Vuonna 2016 Tanskaan, Aarhusin satamaan, nousi uusi tilakäytön kannalta optimoitu Dome 3.0. Näiden lisäksi Dome of Visionsista on rakennettu pienempi versio, miniDome, joka on pystytetty kahteen otteeseen Gotlannin Visbyhyn. MiniDome saapuu Suomeen vierailulle Helsingin Lähiöfestareille syyskuun lopussa.
Dome of Visions suojaa säältä
Dome of Visionsit ovat halkaisijaltaan noin 20m leveitä puolipalloja, MiniDome puolet siitä. Rakennuksen kehys on ympäristöystävällisesti kasvatettua puuta ja itse kupoli on valmistettu levyistä leikatusta polykarbonaatista. Dome 2.0 ja 3.0 sisällä olevat massiivipuusta valmistetut kaksikerroksiset talot ovat kupolin ansiosta suojassa säältä ja tuulelta. Pohjoismaisessa vaihtelevien vuodenaikojen ilmastossa säältä suojattu talo säästää huomattavasti energiaa. Taloa ympäröivä kupoli toimii samalla kasvihuoneena, jossa voi viljellä syötäviäkin kasveja.
Dome of Visions kerää dataa
Tukholman Domeen on sijoitettu useita sensoreita, jotka mittaavat muun muassa lämpötilaa, ilmankosteutta, vierailijoiden määrää ja hiilidioksidiarvoja eri puolilla rakennusta. Tätä dataa tutkitaan yhteistyössä KTH:n kanssa, jotta saadaan tietoja muun muassa tilankäytön tehokkuudesta vierailijoiden liikkumisen perusteella. Dataa käytetään myös vastaavanlaisten, passiivilämmitteisten talojen lämmön karkaamisen ja vuodenaikoihin reagoimisen tutkimiseen. Tutkimustyö on oleellinen osa konseptin kehittämistä, jotta kaupunkikehitys paranee. Siksi NCC tekee yhteystyötä monen eri yliopiston kanssa.
Dome of Visions tuo ihmiset yhteen
Dome of Visions edistää kulttuuritarjontaa. Se rikastaa alueensa sosiaalista elämää, koska se toimii tapahtumapaikkana niin konserteille kuin seminaareillekin. Siellä voivat tavata niin suurten yritysten hallitukset kuin itseään ilmaisevat nykytanssijatkin. Jotta kaupunkikehitys ja rakennusala uudistuvat, tarvitaan Dome of Visionsin kaltaisia, perinteisten kategorioiden ulkopuolelta tulevia ideoita.
Filemon Wolfram, työmaainsinööriharjoittelija