Rakennusala on mielletty yleensä hyvin perinteiseksi alaksi, jossa asiat tehdään perusteellisesti alkuperäisten suunnitelmien mukaan. Mutta viime vuosina rakennusalallakin on otettu jättimäisiä harppauksia, jotka eivät välttämättä näy rakennusten käyttäjille.
Nykyään alkaa olla pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että rakennukset rakennetaan ensin digitaalisesti mallintamalla ja varmistetaan suunnitelmien toimivuus. Mallinnuksia hyödynnetään jo asteittain kiinteistön elinkaaren aikana ja suuntana onkin entistä tehokkaammin löytää keinoja digitaalisen mallin hyödyntämiseen myös rakennusvaiheen jälkeen.
Me NCC:llä olemme tehneet jo vuosia määrätietoisesti työtä tietomallinnuksen saralla yhteistyössä Standfordin yliopiston kanssa. Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus on loistava esimerkki kehitystyön tuloksista. Viimeisin saavutus tälle edistykselliselle hankkeelle oli viime viikolla tullut voitto Tekla BIM Awards -kilpailussa. Loppukäyttäjät pääsivät vaikuttamaan muun muassa tilojen sijoitteluun. Käytetty avoimen rakentamisen menetelmä on Suomessa ainutkertaista ja se on onnistunut toivotulla tavalla.
Mallinnuksen lisäksi digitaalisuus alkaa näkyä myös työmailla laadunvalvonnassa. Meillä on käytössä parikin erilaista sovellusta, joiden avulla seurataan työvaiheiden valmistumista ja laatua. Näin perinteinen mielikuva suurten rakennuspiirustusarkkien kanssa pitkin työmaata toikkaroivista vastaavista työnjohtajista alkaa joutaa historian kirjoihin, kun asiat hoituvat näppärästi joko älypuhelimella tai tabletilla.
Seuraavat isot ja pienet digitaalisuuden mukaan tuomat kehitysaskelet odottavat jo nurkan takana. Sillä aikaa voit katsoa asiakasseminaariimme osallistuneen ohjelmoijan ja lastenkirjailijan Linda Liukkaan haastattelun siitä mitä yhtymäkohtia ja eroja hän näkee rakennus- ja softa-alojen välillä, ja kuinka Linda näkee tulevan kehityksen.
[iframe id=”https://ncc-external.creo.se/i/p9Sn2rqfqXygP-X-KnhZkg?format=360p”]