Kun automekaanikoksi valmistuneen Eero-Pekan äiti alkoi rakennuttamaan itselleen uutta autotallia, vaihtuivat oman alan työt kyseisen projektin innoittamana rakennusalan opintoihin. Koulukaverit ylipuhuivat erikoistumaan infrarakentamiseen, joten jouluna 2018 Metropolian Ammattikorkeakoulusta käveli ulos vasta valmistunut infrapuolen rakennusinsinööri. Kun NCC etsi riveihinsä rakennusalan koulutuksella varustettua digiloikkaajaa, Eero-Pekka päätti lähettää hakemuksen, koska hän mieltää itsensä vahvasti nimenomaan digi-innostujaksi.
– Tämä oli oikein sopiva tilaisuus päästä hyödyntämään omaa mielenkiintoa paljon laajemmin. Työni suola on se, kun työmaalle saadaan koekäyttöön laitteita, joita ei ole välttämättä edes maailmanlaajuisesti vielä niin laajassa käytössä. Pääsen näkemään uusien ratkaisumallien konkreettisia hyötyjä ja oivalluksia. Minua motivoi ajatus, että jokin uusi hieno juttu saadaan implementoitua laajempaan käyttöön niin, että kaikki muutkin näkevät siitä saatavan hyödyn, Eero-Pekka sanoo.
Työnkuva joka muotoutuu tekemällä
Digi-insinöörin tehtäviin kuuluu pääasiassa digitaalisten laitteiden käyttökokemuksen kerääminen sekä uusien käytäntöjen jalkauttaminen osaksi tuotantoprosessia. Eero-Pekka koekäyttää ja hyödyntää uusimpia digitaalisia työkaluja tällä hetkellä Leppävaaran Hatsinanpuistoon sijoittuvan OOPSin työmaalla. Hän myös kouluttaa muita ohjelmistojen käyttöön, jotta niistä saadaan paras mahdollinen hyöty irti arjessa.
– Tällä hetkellä työmaalla on juuri aloittanut talotekniikkaporukka ja koska teemme Trimblen taloa, tarkoituksenani on ikään kuin sisään ajaa heille Trimble connect -ohjelmaa, mikä on meillä testikäytössä. Tästä saadaan hyvä työkalu heillekin tuonne työmaalle.
Digi-insinööri on kuitenkin nimike, jota ei vielä viisi vuotta sitten olisi kuvitellut löytävänsä mistään rakennusalan ammatti-katalogista. Siksi se on työ, joka muotoutuu tekemällä: perusajatus ja pohjavire ovat selvillä, mutta vain aika näyttää, mitä työhön tulee loppujen lopuksi kuulumaan. Eero-Pekan on helppo olla utelias, sillä työtä tehdessään hän oppii jatkuvasti uusia asioita itsekin.
– Tulen maarakennuspuolelta, eikä näkökantani toimitilojen rakentamiseen ole siksi välttämättä ihan se kirkkain. Työssäni on onneksi ylipäätään läsnä sellainen koulutusmeininki, eli niin sanotusti viedään uusien järjestelmien ja laitteiden ilosanomaa eteenpäin. Siinä samassa olen ollut työmaalla myös sellainen yleinen IT-tukihenkilö ja roolini on korostunut erityisesti nyt korona-aikana, kun pidetään etäisyyttä ja suositaan Teams-palavereita.
Eero-Pekka haluaa olla avulias työkaveri, joka auttaa muita aina oman osaamisensa puitteissa.
– Jos joku kysyy jotain, niin mielelläni siihen vastaan tai ainakin toivon osaavani auttaa edes siihen suuntaan mistä voisi kysyä.
Muutosvastarinta elää ja voi hyvin
Muutosta on nyt joka suunnassa, eikä muutosten omaksumista osaksi omaa työtä voida pitää itsestäänselvyytenä. Siksi digitaalisuutta pitää myös välillä myydä. Paperitulosteiden pyörittely on mutkatonta ja mukavaa, eikä niiden hyvästeleminen ole helppoa. Kun täytyy pitkäjänteisesti puhua sellaisten asioiden puolesta, joiden itse kokee edistävän yhteistä hyvää, ei se tietenkään ole vain kevyttä humppaelämää – muutosvastarinta elää ja voi hyvin.
Eero-Pekka on mielestään kuitenkin rautahermoinen henkilö, joka jaksaa pitää katseen kohdistettuna lopputulokseen, jossa onnistumisen hyviä eväitä päästään jakamaan muillekin.
– Tämä tilannehan on suoraan verrannollinen uuden puhelimen hankkimiseen: aina on omat kommervenkit edessä, kun vaihdat toisen valmistajan laitteeseen. Jos työmaalla ei ole koskaan aiemmin tällaisia laitteita käyttänyt, se vaatii taas uuden kynnyksen ylittämisen. On vain pakko lähteä kokeilemaan ja yrittää ottaa asia haltuun. Uusien järjestelmien omaksuminen ei myöskään ole mielestäni mitenkään stereotyyppisen ikäsidonnainen asia, vaan enemmänkin henkilöityy yksilöihin. Toiset ihmiset vain ovat lähtökohtaisesti vastaanottavaisempia kuin toiset.
Eero-Pekka on työskennellyt NCC:llä nyt puolisen vuotta, eli häntä uskaltaa jo kutsua tässäkin jutussa EP:ksi. Kaikkien ensimmäisiin työkuukausiin ei kuitenkaan sisälly maailmanlaajuista poikkeustilaa. Miten EP on meillä viihtynyt ja miten hän näkee asioiden kehittyvän tulevaisuudessa nyt, kun monet ovat joutuneet esimerkiksi ensimmäistä kertaa elämässään etätöihin?
– NCC:llä on ollut loistavaa porukkaa joka suunnassa, mutta varsinkin työmaalla meillä on hyvä ryhmä koossa. Heidän kanssaan on ollut todella mukava tehdä töitä. Koronan takia työmaan ovet ovat tällä hetkellä niin sanotusti säpissä, eikä työmaalle päästetä ylimääräisiä vierailijoita. Uskon, että etäyhteyksien käyttö korostuu myös tulevaisuudessa, kun ollaan jo jonkin aikaa jouduttu olemaan pakotetusti hieman luovempia. Myös esimiestyö korostuu eri tavalla uudessa tilanteessa ja kaikilta tarvitaan ”kyllä hoituu” asennetta. Tulevaisuudessa verkostoajattelulla on varmasti suuri rooli ja ymmärretään paremmin se, että hommat hoituvat helpommin, jos mekin tunnemme toisemme hieman paremmin, EP päättää.