Tarvitsemme vielä laadukkaampaa energiaoptimointia, sillä energiamääräykset tiukentuvat vuodenvaihteessa. Nyt pitää olla kehityshalua löytää parhaita mahdollisia laskentatapoja, jotka hyödyntävät kaikkia osapuolia ja huomioivat samalla myös rakennuksen energiakulutusta ja ympäristöä.
Rakennuksien energiamääräykset ovat Suomessa tiukkoja, ja ensi vuodenvaihteessa ne tiukentuvat entisestään. Tämä haastaa kaikki energiasuunnittelijat entistä parempaan lopputulokseen. Suunnittelutoimisto Optiplanissa meillä on käytössä energialaskelmissa entistä tarkempaa laskentamallia, ns. energiaoptimointia. Olemme jo kauan laskeneet energialaskelmia tarvittaessa tiukemmin kuin mitä viranomaisvaatimukset ovat olleet. Itse asiassa teimme ensimmäiset laskelmat tällä laskentamallilla jo vuonna 2009. Tästä voimme olla ihan syystä ylpeitä.
Mitä energiaoptimointi sitten on? Meille suunnittelijoille se on mielenkiintoista ja monimutkaista laskentaa. Mutta ei tätä huvin vuoksi tehdä. Laskelmia tarvitaan, jotta voidaan jo suunnitteluvaiheessa miettiä, miten saadaan optimoitua kaikki mahdolliset asiat toimiviksi parhaalla mahdollisella tavalla yhdessä. Tällaisia ovat rakennuksen rakenteet, talotekniset ratkaisut, ikkunavaihtoehdot ja uusiutuvat energialähteet, kuten maalämpö ja aurinkoenergia. Huomioiden rakennuksien ympäristöystävällisyys kokonaisuutena.
Tällä laajemmalla laskentatavalla eli energiaoptimoinnilla laskelmassa huomioidaan jopa useammat tuhannet vaihtoehdot. Näin saadaan asiakkaalle paras mahdollinen laadullinen ja kustannustehokkain lopputulos.
Optimoinnista on myös hyötyä, kun talojen rakentamiseen ja korjaamiseen liittyy monenlaisia vaatimuksia, kuten päivänvalo- ja ilmansuuntalaskelmia sekä tiukennettuja lisävaatimuksia, kuten kesälämpötilavaatimuksia. Ikkunoiden koko ja näkö ei ole sattumaa, eikä niiden kokoa valita pelkästään ulkonäön ja valon vuoksi, vaan siinä on myös mietittävä, halutaanko sisälle auringon tuomaa energiaa. Kun energiaoptimoinnissa nämä huomioidaan, löydetään rakennukselle parhaat mahdolliset ikkunat jo suunnitteluvaiheessa. Samalla tiedämme, että lopputulos on käytössä paras mahdollinen.
Optiplanissa olemme hioneet sekä yrityksen sisäistä että asiakasyhteistyökykyä niin, että osaamme huomioida asiakkaidemme tarpeita herkällä korvalla. Juuri yhteistyöllä saamme usein parhaiten selville, mikä on paras ratkaisu juuri kyseiselle rakennukselle ja projektille.
Tomas Törnblom
Energia- ja automaatiotiiminvetäjä, Optiplan Oy