NCC:n oma liikuntakerho Kunnonrakentajat viettää parhaillaan juhlavuottaan. Toiminta työyhteisön hyvinvoinnin ja yhteishengen edistämiseksi on jatkunut yhtäjaksoisesti jo kaksi vuosikymmentä. Pääkaupunkiseudulla toimivan kerhon puheenjohtaja Anniina Wallenius ja varapuheenjohtaja Frej Weurlander jakavat tunteen siitä, miten paljon positiivisuutta kerhon toiminta on yhteiseen työympäristöön tuonut.
Kuplafutista, sisäsurffausta, jääkiipeilyä… Tässä vain muutama lajeista, joiden parissa NCC:läiset ovat viime vuosina päässeet haastamaan itseään. Mielikuvituksellisten lajikokeilujen lisäksi Kunnonrakentajat tukee työntekijöiden viikoittaista aktiivisuutta monilla vakituisilla lajeilla ja ohjatuilla liikuntatunneilla. Kunnonrakentajat on tarkoitettu kaikille NCC:n pääkaupunkiseudun ihmisille ikään ja kuntoon katsomatta.
– Kunnonrakentajien toiminta on aloitettu sellaisena aikana, kun ei vielä jaettu liikuntaseteleitä, eikä yritysten lähtökohdista ollut varsinaisesti muodikasta järjestää tuettua liikuntaa. Ideologia on kuitenkin pysynyt samana kaikki nämä vuodet: perustamisesta asti ollaan haluttu tehdä jotain terveellistä yhdessä työkavereiden kanssa, muistelee Frej Weurlander, joka on ollut mukana kerhon toiminnassa lähes alusta asti.
Kunnonrakentajien toiminta on aina perustunut vapaaehtoisuuteen. Vakituisilla lajeilla on omat lajivastaavansa, joista monet käyttävätkin myös paljon vapaa-aikaansa erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Eri lajit ja erikoisemmatkin kokeilut kumpuavat yleensä juuri vastaavien omasta intohimosta kyseisiä lajeja kohtaan.
Oma urheiluhistoria sekä kiinnostus ihmisten hyvinvoinnin ja liikunnallisuuden tukemiseen innoitti myös Anniina Walleniusta ryhtymään Kunnonrakentajien aktiiviksi. Alun perin hän tuli mukaan kiipeilyn lajivastaavana, mutta parhaillaan hän toimii kerhon puheenjohtajana. Anniina luotsaa Kunnonrakentajien toimintaa täydellä sydämellä, mikä huokuu hänestä välittömänä ilona aiheesta puhuttaessa.
– Kunnonrakentajien toiminta on tuonut monille ihmisille iloa, hyvää mieltä sekä nimenomaan opettanut ihmisiä tuntemaan toisiaan työyhteisössä ja -ympäristössä. Meillä on tämä Helsingin pääkonttori ja työmaat, eli paljon ihmisiä, jotka keskustelevat keskenään, mutta eivät välttämättä ole koskaan nähneet toisiaan. Kunnonrakentajat on tuonut nämä ihmiset yhteen. Ehdottoman positiivinen asia on myös ollut se, että olemme pystyneet ohjaamaan palveluidemme käyttäjiä sellaisten harrastusten pariin, joita he eivät välttämättä ole itse uskaltaneet mennä kokeilemaan missään muualla, Anniina summaa.
– Esimerkiksi vakituinen salibandyvuoromme voi olla usealle ainut viikoittainen liikunta. Silloin tällä toiminnalla on ihan jo henkilötasollakin suuri fyysinen merkitys. Työmaailman ja oman arjen voi halutessaan erottaa toisistaan täydellisesti, mutta Kunnonrakentajat ainakin antaa tähän toisen mahdollisuuden. Voi olla ihan positiivista tuntea työkaverinsa niin hyvin, että tuntee olevansa osa yhteisöä, Frej sanoo.
Kunnonrakentajien tapahtumissa voi saada paitsi uusia ystäviä, myös päästä voittamaan itsensä.
– Jokaisella tunnilla ja jokaisessa lajissa muodostuu tapahtuman aikana tiivis ja hyvä tunnelma. Ei kannata olla yhtään peloissaan, saati sitten ajatella sitä, että jaksaako tai kykeneekö tehdä, jos miettii omaa kuntoa. Minä en esimerkiksi kiipeilyssä uskaltanut kiivetä läheskään ylös asti. Kiipesin ehkä kaksi metriä ja hyppäsin alas. Sekin oli minulle jo iso saavutus, sillä olen todella korkeanpaikankammoinen. Koin kuitenkin voittaneeni itseni, kun uskalsin edes kokeilla. Tällaiset tapahtumat ovat usein myös niitä ikimuistoisimpia, Anniina kertoo.
– Jotain siinä täytyy olla, että on itsekin 20 vuotta jaksanut Kunnonrakentajien parissa touhuilla. Olen aina ilmoittautunut kaikkiin mahdollisiin kokeiluihin, mitä joku on järjestänyt. Tämä ihan sen takia, että jossain vaiheessa ajattelin olevani liian kiireinen osallistumaan mihinkään. Mutta ei minulla ikinä oikeasti niin kiire ole, ja nämä tapahtumat ovat olleet hirveän hauskoja kaikki, Frej päättää.