Kasvihuonekaasujalkaa kevyemmäksi

Meneillään olevan strategiakauden 2016 – 2020 tavoitteena NCC:n hiilijalanjäljen osalta on siirtyä puolta pienempään jalanjälkeen, siis vähentää yrityksemme toiminnan aiheuttamaa CO2-päästöä 50 % verrattuna vuoden 2015 tasoon. Olemme nyt ohittaneet tavoitekauden puolivälin ja viimeisimpien seurantatulosten mukaan alentaneet päästöjämme 35 % kahdessa ja puolessa vuodessa. Tulos on erittäin hyvä, eikä tavoite näytä lainkaan  mahdottomalta, kun vain onnistumme pitämään saman vauhdin yllä. Helpot keinot jalanjäljen pienentämiseksi alkavat olla käytetty, joten tarvitaan uudenlaista lähestymistä ja omistautumista asialle.

Meneillään olevan strategiakauden 2016 – 2020 tavoitteena NCC:n hiilijalanjäljen osalta on siirtyä puolta pienempään jalanjälkeen, siis vähentää yrityksemme toiminnan aiheuttamaa CO2-päästöä 50 % verrattuna vuoden 2015 tasoon. Olemme nyt ohittaneet tavoitekauden puolivälin ja viimeisimpien seurantatulosten mukaan alentaneet päästöjämme 35 % kahdessa ja puolessa vuodessa. Tulos on erittäin hyvä, eikä tavoite näytä lainkaan  mahdottomalta, kun vain onnistumme pitämään saman vauhdin yllä. Helpot keinot jalanjäljen pienentämiseksi alkavat olla käytetty, joten tarvitaan uudenlaista lähestymistä ja omistautumista asialle.

Tietoa sekä ajattelemisen aihetta energia-asioista ja ilmastovaikutuksista meille tarjosivat HSY:n Ilmastoinfosta Helsingin toimistollemme saapuneet asiantuntijat Mira Soini-Nordström sekä Teemu Kettunen, jotka pystyttivät ständinsä toimiston ala-aulaan. Tarjolla oli tietoa niin ruokailun, asumisen kuin rakentamisenkin ilmastovaikutuksista sekä siitä, millaisia vaikutuksia omilla valinnoillamme on. Esimerkiksi ruokailutottumusten aiheuttamaa ilmastokuormaa pääsi pohtimaan ruokapyramidin ääreen asettelemalla eri ruoka-aineita niiden päästövaikutusten mukaiseen järjestykseen. Ruoan osuus ilmastopäästöistä onkin yllättävän suuri, noin 20 %. Päästöjen kannalta melko perinteinen suomalainen ruokavalio, johon kuuluu aamupuuro, perunaa, porkkanaa ja kotimaista kalaa, on ilmaston kannalta hyvä valinta. Sen sijaan päästöpyramidin huipulla ovat lihat, yllättäen ylimpänä lammas, sekä suklaa, juusto ja katkaravut. Ilmastovaikutusten kannalta pahin on tilanne, jossa valmistettua ruokaa ei syödä, vaan se päätyy hävikkiin.

Asumisen ja rakentamisen energia-asioihin liittyen tarjolla oli tietoa mm. Helsingin kaupungin kaikille avoimista tietokannoista. Esimerkkinä tällaisesta tuore laserkeilausaineisto, jonka avulla voi arvioida kaupungin alueella olevien rakennusten katoilla hyödynnettävissä olevaa aurinkoenergiapotentiaalia. Mikäli on suunnitellut hankkivansa aurinkosähköä omaan kotiinsa, mutta ei ole ehtinyt kilpailuttamaan toimittajia, ei kilpailutusta tarvitse tehdä itse, sillä Aurinkosähköä kotiin -sivustolta löytyy valmiiksi kilpailutettuna toimittajia erilaisiin kohteisiin. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitukseenkin löytyy Motivan ylläpitämältä sivustolta apua. Kerrostalossa asuva ei voi suin päin tilata aurinkosähköjärjestelmää itselleen, mutta mielenkiintoista oli kuulla, että keskimäärin neljännes taloyhtiön asukkaan hoitovastikkeesta muodostuu lämmityskuluista ja tuon neljänneksen pienentämiseksi jokainen voi toimia.

Ajatus siitä, että ilmastovaikutusten vähentäminen olisi vain niiden asia, joilla on varaa investoida sähköautoon, maalämpöön ja uuteen passiivitaloon osoittautui tilaisuuden aikana virheelliseksi. Ilmastoystävälliset valinnat näyttävätkin olevan myös lompakkoystävällisiä ja kenellä tahansa on mahdollisuus tehdä hyviä valintoja. Mittavia alkuinvestointeja ei tarvita, vaan tiedostavia ratkaisuja. Mikäli ei päässyt poikkeamaan tilaisuudessa ja haluaisi tehdä hyviä ratkaisuja, mutta ei oikein tiedä mitä ja miten, voi vaikkapa ilmoittautua Energianeuvonnan koulutuksiin tai lähteä mukaan Ilmastoinfon ilmastotreeniin. Ja mikä parasta, nämäkin ovat ilmaiseksi kaikkien saatavilla.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


This website uses cookies

Cookies ("cookies") consist of small text files. The text files contain data which is stored on your device. To be able to place some type of cookies we need your consent. We at NCC Sverige AB, corporate identity number 556613-4929 use these types of cookies. To read more about which cookies we use and storage duration, click here to get to our cookiepolicy.

Manage your cookie-settings

Necessary cookies

Necessary cookies are cookies that need to be placed for fundamental functions on the website to work. Fundamental functions are for instance cookies that are needed for you to use menus and navigate the website.

Functional cookies

Functional cookies need to be placed for the website to perform in the way that you expect. For instance to remember which language you prefer, to know if you are logged in, to keep the website secure, remember login credentials or to enable sorting of products on the website in the way that you prefer.

Statistical cookies

To know how you interact with the website we place cookies to collect statistics. These cookies anonymize personal data.

Personalization cookies

In order to provide a better experiance we place cookies for your preferances

Ad measurement cookies

To be able to provide a better service and experience we place cookies to tailor marketing for you. Another purpose for this placement is to market products or services to you, give tailored offers or market and give recommendations on new concepts based on what you have bought from us previously.