Kuvassa Elias Aaltonen Ratamestarinkadun julkisivun rakennustelineillä.
NCC peruskorjaa muiden muassa Helsingin hallinto-oikeuden, markkinaoikeuden ja työtuomioistuimen käytössä ollutta kiinteistöä Ratamestarinkadulla Itä-Pasilassa. Kiinteistö on valmistunut vuonna 1984. Se koostuu kahdesta yhteen liitetystä toimistorakennuksesta sekä pihakannen alla olevista kellaritiloista. Peruskorjauksessa ovat nyt julkisivu, pihakansi, vesikatto ja IV-konehuoneet. Lisäksi tehdään joitain sisäpuolisia korjaustöitä sekä käyttäjän toiveiden mukaisia muutostöitä. Työt alkoivat tammikuussa ja hanke valmistuu keväällä 2023.
Korjauksella halutaan jatkaa kiinteistön elinkaarta, parantaa energiatehokkuutta ja sisäolosuhteiden hallittavuutta sekä varmistaa tilojen terveellisyys ja turvallisuus.
Julkisivulaatat vaihtuvat komposiittiin
Julkisivukorjauksessa säilytetään kohteen alkuperäisen arkkitehtuurin ominaispiirteet. Käytännössä ilme säilyy, mutta esimerkiksi nykyistä julkisivumateriaalia puretaan parhaillaan ja tilalle tehdään uusi. NCC sai tilaajalta luvan innovoida julkisivun uudelleen tiukkojen talous- ja kierrätyslukujen reunaehdoilla. Jo rapistuva klinkkerilaatta puretaan nyt pois ja tilalle tehdään nykyaikainen komposiittiratkaisu.
Uuden materiaalin valinta ei ole ollut helppo, mutta työstä kertominen saa vastaava työnjohtaja Tuomas Nousiaisen innostumaan. Tilaajan asettamat tavoitteet tarkoittavat käytännössä työmaalla myös haasteita, mutta rakentajille ne ovat samalla työn suola.
– Tilaaja on palkannut meidät johtamaan projektia, mikä tarkoittaa, että meidän pitää keskittyä tilaajan asettamiin tavoitteisiin. Meillä on kustannustavoite, aikataulu ja tässä tapauksessa myös muita tavoitteita, kuten kiertotalous ja hiilijalanjälki. Vanhojen rakenteiden tehokas hyödyntäminen auttaa meitä pääsemään paremmin sekä kustannus- että kiertotaloustavoitteisiin. Osittain maailmantilanteesta johtuen kustannustavoitteeseen pääseminen on ehkä työmaan suurin haaste. Käytämme työmaalla paljon aikaa uusien kustannustehokkaampien ratkaisuiden miettimiseen ja tuntuu hienolta, kun uudenlaisia toimivia ratkaisuja löytyy, Nousiainen kertoo.
Vastaava työnjohtaja Tuomas Nousiainen
Hiilineutraalia kivivillaa ja vanhat ikkunat uusiokäyttöön
Talosta puretaan ulkokuoren lisäksi 1980-luvun sandwichit ja villat pois. Uusi rakenne tulee olemaan tuulettuva levyvillarakenne ja käytössä on hiilineutraali kivivilla. Betonijäte kierrätetään.
Ikkunapuitteet on kunnostettu, ja niihin on vaihdettu energiatehokkaammat, nykyaikaiset ikkunat. B-rakennuksen kaikki vanhat ikkunat kierrätetään uusiokäyttöön sellaisinaan. Ikkunat on purettu ehjinä, pesty, pakattu ja litteroitu, jonka jälkeen noin 300 ikkunaa lähtee kierrätysfirman kautta uusiokäyttöön yksityishenkilöille.
Rakennuksen ulkovaipan tiiveys käydään läpi ja korjataan tarvittaessa.
– Sisäilmaolosuhteiden hallintaa parannetaan. Suurin yksittäinen haaste rakenteissa on ollut ontelolaatan ontelon käyttäminen huoneisiin tulevan tuloilman osalta. Nyt ongelmakohta ohitetaan uusilla kanavilla. Jos ohitusta ei pystytä tilanpuutteen vuoksi tekemään, tuloilmaontelo pinnoitetaan, vastaava työnjohtaja Tuomas Nousiainen sanoo.
Kierrätystä ja vanhan suojaamista
Työmaan tavoitteena on hyödyntää 95 % kaikesta purku- ja rakennusvaiheen jätteestä muutoin kuin energiana, polttoaineena tai maantäyttöihin. Kierrätysjakeita on työmaalla paljon ja niitä tyhjennetään tiheästi. Mutta paljon jää myös ennalleen ja paikalleen. Yksi suuri työ vanhan korjauksessa onkin säilytettävien osien suojaus.
– Suojavanereita tarvitaan paljon ja näitä on aika helppo kierrättää työmaalta toiselle. Tässä kierrätysmateriaalia myyvä yritys on myös hyvä apu, aluevastaava Elias Aaltonen kertoo.
Monien sisäpintojen lisäksi talossa esimerkiksi vanhat betonialtaat säilyvät osin ja teräslasi-ikkunoiden metallirunkoja ei pureta, vaan ne hyödynnetään uusien ikkunoiden asentamisessa. Tiilet otetaan ehjänä pois ja muurataan takaisin, purkuvaiheessa talteen otettu kevytsora käytetään uudelleen.
Työturvallisuus erityistarkkailussa
– Otan työturvallisuuden hyvin vakavasti, sillä siihen kaikki perustuu. Asennehan siinä ratkaisee, työmaan vastaava Tuomas Nousiainen toteaa.
Erityishuomiota työmaalla on kiinnitetty esimerkiksi nostotöihin, putoamissuojauksiin ja telineisiin.
– Korjausrakennustyömailla ei ole kovin tavallista työskennellä torninosturin kanssa, joten kuormien sidontaan ja nostoihin pitää nyt keskittyä myös tällä työmaalla, Nousiainen sanoo.
Julkisivujen purussa on lisäksi käytössä parhaimmillaan seitsemän sahaa. Purkuvaiheessa työmaalla on töissä 85 henkilöä.
Seuraa Ratamestarinkatu 9 -työmaan edistymistä työmaan viikkotiedotteiden avulla. Tilaa tiedote projektin nettisivulta!
Lue myös toisesta 1980-luvun kiinteistön korjaushankkeesta, jossa rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu samalla: Espoon perhekeskus Campuksen hankkeessa Espoon Asemankulman toimisto- ja tuotantorakennus muutetaan perhepalveluiden keskukseksi. Lue juttu tästä!
Oletko kiinnostunut korjausrakentamisesta? Lue, millaista on tehdä 37 vuotta korjausrakentamista!
Alina
27 lokakuuta, 2023 08:12Viime aikoina maailmantilanne on taatusti haastanut monia yrityksiä kustannustavoitteiden saavuttamiseksi. Hienoa, että tässä projektissa on tavoitteiksi asetettu myös kiertotalous, uusiokäyttö ja hiilijalanjälki. Ystäväni poika työskentelee nostotöiden parissa vastaavassa peruskorjaushankkeessa. https://www.laineaho.fi/kuljetus/nosturipalvelut